Vijesti 16.09.2021.

VIŠKOVIĆ: Sa Rusijom dogovorena nabavka još 300.000 doza vakcine Sputnjik Lajt

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je putem Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji dogovorena i zvanično kandidovana nabavka još 300.000 doza vakcine Sputnjik Lajt za Srpsku.

On je naveo da je riječ o vakcinama koje se daju u jednoj dozi bez revakcinacije i da će ova vakcina biti znatno jeftinija.

– Ugovor je tako koncipiran da ne moramo, ako nam ne bude trebalo, da uzmemo svih 300.000 doza vakcine – istakao je Višković, gostujući u političkom magazinu Pečat.

On je rekao da će Republika Srpska ovih dana putem svojih institucija nabaviti još određenu količinu zaštitne opreme za narednih nekoliko mjeseci.

Višković je podsjetio da se onkološki lijekovi ruske kompanije Biokad već nalaze na tržištu BiH i imaju odobrenje za upotrebu Agencije za lijekove BiH.

– Postoji namjera da ova kompanija u saradnji sa nekim kompanijama iz našeg regiona ovdje proizvodi svoje lijekove po evropskim licencama – naveo je Višković.

Višković je rekao je da je u Republici Srpskoj protiv korona virusa vakcinisano 36 odsto stanovništva, ali da je taj broj trebao biti veći od 50 odsto.

– Republika Srpska trenutno na stanju ima oko 730.000 doza vakcina, što znači da ih imamo dovoljno – izjavio je Višković.

On je rekao da raspolaže informaciojom da od oko 100 pacijenata, koji se trenutno nalaze na respiratorima širom Republike Srpske, nijedan nije vakcinisan.

– U nekom momentu mogu se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali ne bi trebalo da imaju težu kliničku sliku i da budu životno ugroženi – istakao je Višković.

Gasprom spreman da investira u Srpsku

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je za RTRS da je posjeta delegacije Vlade Srpske Sankt Peterburgu bila veoma uspješna.

Istakao je da su ruski zvaničnici pokazali veliki stepen razumijevanja za Republiku Srpsku.

Višković je naglasio da je poruka predstavnika ruskog Gasproma da ostaju pri stavu da su spremni da ulažu u Republiku Srpsku i da grade gasovod.

– “Јužni tok” ruskog gasovoda koji je izgrađen u nešto izmijenjenoj varijanti i koji je došao do Srbije ide sada prema Mađarskoj. Mi smo sada na potezu da uradimo krak koji će od Bijeljine ići prema Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu”, rekao je Višković gostujući u Pečatu.

S obzirom da se radi o graničnoj liniji, kaže Višković, Savjet ministara, kada se za to steknu uslovi, treba da odredi kao kontakt tačku Bogatić, odnosno Novo Selo kod Bijeljine ili Pavlovića most gdje bi povezali Republiku Srpsku i Srbiju, prenosi RTRS.

Naveo je da je delegacija Vlade Republike Srpske tokom posjete Sant Peterburgu imala razgovore i u drugoj kompaniji u vezi sa izgradnjom gasne elektrane u Zvorniku dva puta po 32 megavata.

Najavio je da će ruski partneri ovih dana doći u Zvornik kako bi na licu mjesta snimili lokaciju za izgradnju gasne elektrane i dali tehničko rješenje u vezi sa tim.

Višković je rekao da je utečnjavanje gasa, koje bi se radilo u Zvorniku, investicija od 75 miliona KM, dok bi izgradnja gasne elektrane dva puta po 32 megavata bila investicija od 200 do 300 miliona evra, što je značajna investicija za Srpsku.

On je istakao da bi izgradnjom gasne elektrane potrošnja gasa u Srpskoj bila povećana sa 50 na 200 miliona metara kubnih gasa na godišnjem nivou, čime bi cijena gasa za domaće korisnike bila znatno povoljnija.

Višković je dodao da je Republiku Srpsku prihvatljivo da Gasprom ima udio učešća u ovoj investiciji, jer bi na taj način Srpska bila obezbijeđena ruskim gasom po akcijskim cijenama.

(SB)