Vijesti 10.06.2021.

VIŠKOVIĆ SA STUDENTIMA GENERACIJE: Najbolja odbrana Srpske briga o mladim i obrazovanim

ČITANJE: 2 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon sastanka sa studentima generacije javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu da su Srpskoj potrebni mladi i obrazovani ljudi, te da je najbolja odbrana Republike briga o njima.

Višković je izrazio zadovoljstvo jer je nastavljena praksa koja je uvedena od njegovog dolaska na mjesto premijera da se studenti generacije dva javna univerziteta nagrade tako što će im biti obezbijeđen posao u republičkim institucijama, prenosi mondo.ba.

“Nije lako biti najbolji u generaciji i treba poštovati uspjeh koji su svojim radom i trudom postigli ovi mladi ljudi“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da zbog pandemije virusa korona nije bilo mogućnosti da se prošle godine organizuje prijem za studente generacije, te da je danas upriličen prijem za dvije generacije najboljih studenata.

On je dodao da će, zahvaljujući njima, Republika Srpska ostati u dobrim rukama, te da su oni budućnost ove zemlje.

“Nastavićemo sa ovom praksom jer ne treba da nas vode samo floskule i da povremeno kažemo da je budućnost mladim ljudima, nego da pokažemo da brinemo o njima. Oni su danas ovdje na osnovu svojih ocjena u indeksu, a ne na osnovu političke pripadnosti”, rekao je Višković.

On je napomenuo da ovim gestom Vlada želi da ih zadrži u Republici Srpskoj i da ima pokaže da vrijedi biti najbolji.

Student generacije Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta Istočno Sarajevo Angelina Vukosav izrazila je zadovoljstvo što su njen uspjeh i trud prepoznati, te što joj je pružena mogućnost da ostane u Srpskoj.

“Puno rada i truda mi je trebalo da postignem ovaj uspjeh, ali danas mi nije žao što sam uložila vrijeme i energiju, jer su urodili plodom. Ovo je jako lijep gest, i voljela bih da se nastavi sa ovom praksom, kako bi i buduće generacije imale iste mogućnosti”, rekla je ona.

Student generacije Medicinskog fakulteta na odsjeku farmacije Univerziteta u Banjaluci Đorđe Đukanović rekao je da je nakon završetka studija zaposlen na Fakultetu u okviru Centra za biomedicinska istraživanja.

On je izrazio zadovoljstvo što je od Fakulteta dobio podršku u daljem obrazovanju, što mu finansira doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Đukanović je naglasio da mladima mnogo znači podrška republičkih institucija, kako bi dobili priliku da se usavršavaju i rade u profesijama koje su odabrali.

(SB)