Vijesti 19.05.2021.

VIŠKOVIĆ SA VLADAJUĆOM KOALICIJOM: 70 miliona KM za povećanje plata u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima političkih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Srpske o setu zakona kojima će biti regulisano povećanje plata u Srpskoj.

Sastanku su prisustvovale i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministarka finansija Zora Vidović, prenosi RTRS.

Višković je upoznao predstavnike stranaka iz vladajuće koalicije o setu zakonskih rješenja koje je pripremila Vlada Republike Srpske, a kojima će biti regulisano povećanje plata u Republici Srpskoj.

Za ove namjene, prema riječima predsjednika Vlade Radovana Viškovića, iz budžeta Republike Srpske na godišnjem nivou biće izdvojeno 70 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Riječ je o Zakonu o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakonu o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, Zakonu o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Zakonu o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, te Zakonu o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

Prijedloge ovih zakona, Vlada Republike Srpske razmatraće na sutrašnjoj sjednici po hitnom postupku, kako bi ih što prije uputila u proceduru u Narodnu skupštinu Republike Srpske, s ciljem da stupe na snagu 1. juna 2021. godine.

Predsjednik Vlade upoznao je predstavnike stranaka vladajuće koalicije da će Vlada donijeti i mjere s ciljem povećanja plata radnika u realnom sektoru, koje se, prije svega, odnose na povećanje neoporezivog dijela ličnih primanja, kao i da će donijeti novu odluku o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

(SB)