Politika 05.04.2019.

VIŠKOVIĆ SA VUČIĆEM: Iz Srbije u 2019. stiže 9,3 miliona evra za pomoć opštinama u RS

ČITANJE: 3 minute

Srbija će u ovoj godini izdvojiti 9,3 miliona evra za finansijsku pomoć opštinama u Republici Srpskoj, saopšteno je nakon današnjeg sastanka u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

U razgovoru je potvrđen nastavak pomoći Srbije projektima u Srpskoj, a dogovoren je i sastanak Vučića i drugih predstavnika Srbije sa svim načelnicima i gradonačelnicima u Republici Srpskoj.

Vučić je naglasio da je Srbija snažno opredijeljena da i dalje pomaže konkretne infrastrukturne, energetske i druge projekte u Srpskoj, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

On je istakao da će Srbija uvijek, uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, biti iskren prijatelj, pouzdan partner i snažan oslonac Republici Srpskoj.

Vučić je dodao da jačanje saradnje sa Republikom Srpskom u isto vrijeme podrazumijeva i jačanje saradnje sa BiH, s ciljem boljeg povezivanja, u interesu mira i stabilnosti u cijelom regionu.

Višković je zahvalio Vučiću za dosadašnju pomoć Srbije razvoju Republike Srpske.

Višković je rekao da je Vučić prvi predsjednik Srbije koji je specijalne paralelne veze sa Srpskom pokazao realizacijom konkretnih projekata.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je danas u Beogradu dogovoreno da u Bijeljini bude održan sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije sa gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica iz Srpske, na kojem će biti riječi o realizaciji projekata koje finansira Srbija.

Višković je naveo da je dogovoreno da kabineti u narednih nekoliko dana usaglase sastanak koji bi bio održan početkom maja u Etno-selu “Stanišići”.

Prema njegovim riječima, na tom sastanku bi učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić, kao i gradonačelnici Beograda, Novog Sada i drugi.

“Razgovaralo bi se o realizaciji ovih projekata, a otvorila bi se i pitanja dalje saradnje u realizaciji nekih budućih projekata za koje već sada pravimo planove”, rekao je Višković nakon sastanka sa Vučićem i Brnabićevom.

On je naveo da će Srbija kao pomoć za razne projekte u Republici Srpskoj izdvojiti 9,3 miliona evra, umjesto ranije dogovorenih oko 8,5 miliona evra,

Višković je naveo da su uvršteni projekti još nekoliko lokalnih zajednica i da je danas konačno usaglašena lista projekata.

On je rekao novinarima i da je zahvalio Vučiću za projekte koji su odabrani za skoro sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, te da je vrijednost tih projekata sada 9,3 miliona evra.

“Danas smo razgovarali i o ubrzavanju procedura izgradnje energetskih objekata na gornjem toku rijeke Drine, prije svega, o izgradnji `Buk Bijele`, gdje je već nešto urađeno”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, riječ je o rješavanju imovinskopravnih odnosa, eksproprijaciji i dobijanju ekološke dozvola.

Višković je naveo da je i Vučić saglasan da što prije počne realizacija tog projekta.

On je rekao da je jedna od tema razgovora bio i komemorativni skup u Donjoj Gradini, 5. maja, koji zajednički organizuju vlade Republike i Srbije.

Višković je rekao da se na sastancima razgovaralo i o mnogo operativnih stvari.

“Izložili smo našu ideju o vraćanju poreza i doprinosa za realni sektor za povećanje plata za šta su veliko interesovanje pokazali i Vučić i Brnabićeva. Oni smatraju da je to dobra mjera i da će razmisliti da sličnu ili istu takvu na neki način kreiraju i u Srbiji”, dodao je Višković.

(Srna)