Politika 29.01.2023.

Višković: Sarajevska deklaracija – pokušaj namjernog izazivanja netrepeljivosti

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se osuđuje dizanje tri prsta u Sarajevu predstavlja pokušaj namjernog izazivanja međunacionalne netrpeljivosti i omalovažavanja identiteta srpskog naroda.

Višković je istakao da se na ovaj način ne postiže ništa dobro, već se dodatno produbljuje nepovjerenje među narodima u BiH i podstiče netrpeljivost, te namjerno izazivanje reakcije srpskog naroda, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Tri prsta su simbol Oca, Sina i Duha Svetoga, Srbi se krste s tri prsta i tako će ostati, i nijedna deklaracije to ne može da zabrani”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, političari iz SDA, koja je pokrenula usvajanje ove deklaracije u Skupštini Kantona Sarajevo, nisu time učinili ništa dobro, niti je to dobra poruka ni bošnjačkom ni srpskom narodu.

“Isfrustrirana izbornim porazom, SDA pokušava da ovako besmislenim, ali veoma uvredljivim političkim potezima, u javnosti i kod bošnjačkog naroda osigura nekakve jeftine političke poene. Međutim, na ovaj način SDA gubi kredibilitet prije svega kod bošnjačkog naroda, ali i kod ozbiljnih političkih partija”, naveo je premijer Srpske.

On je istakao da se na ovakvu deklaraciju može odgovoriti sličnom deklaracijom u jednoj od opština u Srpskoj, ali politikama u Republici Srpskoj nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda, nego dostojanstven partnerski odnos i unapređenje političkog i privrednoog ambijenta sa onima koji žele dobro svim građanima.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je u petak, 27. januara, usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.

(Srna)