Biznis 16.05.2024.

Višković: Srpska ima najbolji privredni ambijent u regionu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska trenutno ima najbolji privredni ambijent u regionu, što nije njegova ocjena, već kredibilnih izvora.

Višković je ukazao da se to ogleda u činjenici da Srpska danas ima najniže zbirne poreske stope i cijenu električne energije, te veliko učešće lokalnih zajednica u kreiranju poslovnog ambijenta.

Premijer Srpske je na panel-diskusiji u okviru “Jahorina ekonomskog foruma” napomenuo da Republika ima zakon koji izjednačava domaće i strane investitore.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Višković je rekao da ona nije smetnja za druge inicijative i da se olako prelazi preko pitanja transportnih i troškova usluga, zbog čega se često dogodi da je neki proizvod skuplji u regionu nego na drugim mjestima.

“Ako želimo da preživimo izazovna vremena, moramo biti brži”, dodao je Višković.

On je naglasio da je vrijeme novac, da je na ovim prostorima neophodna prohodnost 24 časa i da treba prestati sa praksom dupliranja izdavanja određenih potvrda.

“Ako je Republika Srpska izdala sertifikat za neku robu, ne vidim razlog da ne bude priznat bar u zemljama regiona s obzirom na to da nema jezičke barijere”, naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, nije normalno da još postoje carinske ili neke druge barijere, te da se od Zvornika do Malog Zvornika vozi 12 časova umjesto da se za jedan čas završi sve.

“Zarobljeni smo u raljama BiH i nije do nas. To je plan velikih da nas drže u zaroboljeništvu”, rekao je Višković.

On je naveo da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od svog nastanka, te da Vlada ulaže u realni sektor.

“Ponosan sam na sve naše ljude koji ovdje rade. Vlada u realni sektor ulaže oko 400 miliona KM. Zato on i pravi radna mjesta i u ovo globalno složeno vrijeme Srpska kao mala eknomija opstaje”, dodao je Višković.

On je istakao da je recept da se zajedno sa realnim sektorom kreiraju sve mjere koje ne mogu biti dugoročne, ali mogu u datom momentu da pomognu rješavanje neke situacije.

“Rat u Ukrajini nas dobro košta i pitanje je koliko će nas koštati. Prije godinu dana smo imali inflaciju 16 odsto, a danas je 2,7 odsto. Međunarodni monetarni fond nas je kritkovao zato što povećavamo primanja raznim kategorijama, kao što su i boračke”, rekao je predsjednik Vlade Srpske.

On je dodao da je cilj da se sačuvaju radna mjesta, te da smatra da se na ovim prostorima ne živi loše, ali da može bolje.

(Srna)