Politika 16.06.2021.

Višković: Srpska ni jednim svojim potezom ne želi rat

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska ni jednim svojim potezom ne želi rat, a predstavnici njenih institucija spremni su žrvovati lični komoditet za odbranu Republike, izjavio je danas na Palama predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

“Predstavnici institucija Republike Srpske učiniće sve da na ovim prostorima ne dođe do ratnih dešavanja”, rekao je Višković novinarima na Palama.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj žele samo da žive na svojoj očevini, ali i budu uvaženi.

“Republika Srpska nije ništa otela. Mi ne želimo tuđe, kao što ne želimo ni jednom drugom narodu, nešto što ne želimo sebi. Želimo zajednički život, ali da budemo uvaženi i da druga strana, koja se kune u BiH, da uvaži da na prostoru BiH žive tri konstitutivna narod, ako želi da je sačuva”, naglasio je premijer Srpske.

Prema njegovim riječima, ne može jedan narod dominirati nad druga dva naroda i reći kako nude najbolje.

“Najbolje za sve nas je da sjednemo za sto i da se dogovorimo o budućnosti BiH”, ponovio je Višković, te dodao da svi zajedno treba da dođu do najboljih rješenja, za sve građane BiH, bez uplitanja stranih saveznika.

Isplaćena pomoć za oko 2.200 demobilisanih boraca 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je do danas obrađeno oko 2.200 zahtjeva za materijalnu pomoć za socijalno ugrožene demobilisane borce i da su svi isplaćeni.

Višković je naveo da je zaprimljeno oko 14.000 zahtjeva, ali da ih lokalne zajednice u Republici Srpskoj još nisu obradile i dostavile Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

“Moram da izrazim svoje nezadovoljstvo ozbiljnim neradom lokalnih zajednica koje mjesec i više nisu obradile sve te podatke i zahtjeve, kako bi ih dostavile resornom ministarstvu”, izjavio je Višković novinarima na Palama.

On je apelovao na sve predstavnike lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, da preko svojih odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu što prije obrade te zahtjeve i dostave ih resornom ministarstvu.

“Mi smo na taj način željeli pomoći tim ljudima, ali i da stvorimo socijalnu kartu, odnosno da znamo koliko ima te kategorije stanovništva, kako bismo u narednom periodu našli način za rješavanje njihovog statusa”, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

(Srna, E.M)