Politika 10.01.2023.

Višković: Srpska šalje poruke mira, jedinstva i tolerancije

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska danas u Brčko distriktu proslavlja Dan Republike i šalje samo poruke mira, jedinstva i tolerancije.

Višković je rekao novinarima prije svečane akademije u Brčkom povodom obilježavanja Dana Republike, da Srpska ne obilježava svoj rođendan da bi bilo koga provocirala.

“Srpska ima pravo da obilježava svoj dan nastanka. Važno je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine u miru. Prvi ekscesi koji su se desili u BiH su iz aprila 1992. godine što znači da je Srpska tada već imala tri mjeseca svoga postojanja. Sve ono što neko drugi slavi u BiH je vezano za ta nesrećna dešavanja na prostoru BiH, a mi imamo pravo da slavimo naš datum”, istakao je Višković.

On je ponovio da je Srpska osnovana u miru, a teškom mukom i velikim žrtvama odbranjena u ratnim dešavanjima.

“Ni danas ne prestaju nasrtaji na Republiku Srpsku, ali mi svima poručujemo da mi nismo remetilački faktor. Nismo ljudi koji želimo ekscese i bilo kakve sukobe. Mi šaljemo poruke mira i svima onima koji imaju bilo šta da kažu povodom našeg rođendana mi pozivamo da sjednemo, razgovaramo i da vidimo šta to kome nije jasno po pitanju rođendana Republike Srpske”, rekao je Višković.

On je naglasio da će se 9. januar – Dan Republike Srpske slaviti i u budućnosti, navodeći da je to zavjet prema žrtvama koje su date za odbranu Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Višković su prije akademije u ime institucija Srpske položili vijence na Spomenik srpskim braniocima Brčkog u okviru obilježavanja Dana Republike u distriktu.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna)