Politika 07.10.2022.

Višković: Srpska se zalaže za jednake pravne norme za sve

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je na “Oktobarskim pravničkim danima” u Banjaluci da se Republika Srpska zalaže za jednake pravne norme koje treba da važe za sve, te da nema selektivne primjene pravnih normi.

“Republika Srpska se zalaže za to da što više pravne nauke i pravnih normi bude ugrađeno u sva naša rješenja i da se svi toga pridržavamo, te da nema selektivne primjene pravnih normi”, rekao je Višković danas novinarima.

On je ukazao na činjenicu da međunarodno pravo u BiH u jednom momentu važi, u drugom slučaju ne važi i nije isto za zemlje u regiji i okruženju u odnosu na BiH.

“Republika Srpska se mora sa tim boriti i na to ukazivati. Ta borba će trajati i narednih godina”, napomenuo je premijer Višković.

On je rekao da očekuje da će na “Oktobarskim pravničkim danima” biti doneseni određeni zaključci kojima će ljudima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srpskoj dati još bolje smjernice za kreiranje rješenja u ovom “pravnom blatu” koje trenutno vlada širom Evrope i svijeta.

Višković je rekao da su “Oktobarski pravnički dani” u Banjaluci tradicionalna manifestacija koja je značajna za Republiku Srpsku, a čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

“Pravo kao nauka i nešto što bi trebalo biti stub svakog uređenog sistema je veoma važno, pogotovo u vremenima u kojima se nalazi BiH i Republika Srpska”, istakao je Višković.

Otvaranju “Oktobarskih pravničkih dana” u Banjaluci, osim Viškovića, prisustovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, kao i predsjednik Udruženja pravnika Srbije Miodrag Orlić.

Na “Oktobarskim pravničkim danima” su i predstavnici pravosudnih institucija, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Banjaluka, te akademici iz Srpske i Srbije.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci domaćin je 19. Savjetovanja pravnika “Oktobarski pravnički dani”, čija je opšta tema “Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema”.

Rad Savjetovanja odvijaće se u plenarnim sjednicama danas i sutra.

(Srna)