Politika 08.01.2023.

Višković: Srpska – trajna i neporeciva ustavna kategorija

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u čestitki povodom Dana Republike da je Srpska neporeciva ustavna kategorija i trajni zavjet njenih najboljih sinova koji su život ugradili u njene temelje.

– U duši i srcu svakog našeg čovjeka, Dan Republike predstavlja dan nacionalnog ponosa, dan kada slavimo jedno od najvećih nacionalnih dostignuća srpskog naroda u njegovoj novijoj istoriji – naveo je Višković u čestitki.

Višković je dodao da Republika Srpska, rođena u turbulentnim, prelomnim vremenima, stasala kroz borbu za odbranu svog naroda, danas, u miru, ostaje trajni zalog svakog čovjeka koji je nosi u srcu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

On je naglasio da je Srpska zajednički dom i izraz volje da srpski narod ostane i opstane na svojim ognjištima.

– Ono što nosimo u srcima, nijedna nepravedna odluka, nijedan sud, nijedan pojedinac ne može da izbriše – istakao je Višković.

Premijer Srpske je pozvao srpski narod da svečano i dostojanstveno obilježi 31. rođendan svoje otadžbine, dajući zavjet njenim najboljim sinovima da Republika Srpska, uprkos izazovima, ostaje trajna i neporeciva ustavna kategorija.

Višković je dodao da se Republika Srpska brani istrajnim insistiranjem na tekovinama Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stalnim unapređenjem kvaliteta života svih svojih građana.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna/A.M.)