Politika 16.06.2021.

Višković: Stvaranju Srpske najviše doprinijelo 4.200 poginulih boraca

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Palama da je više od 4.200 poginulih boraca Vojske Republike Srpske na Sarajevsko-romanijskoj regiji dalo najveći doprinos za odbranu ovog dijela Srpske, ali i za stvaranje Republike.

“Mi koji predstavljamo institucije Republike Srpske, neko danas, neko u budućnosti, imamo obavezu da ovakve datume i herojske podvige srpskih boraca, obilježavamo i sjećamo se i narednih 100 godina”, rekao je Višković na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije na Palama.

Govoreći o formiranju Sarajevsko-romanijskog korpusa u maju 1992. godine, koji je branio teritoriju Republike Srpske od Han Pijeska, preko Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Nedžarića, do Dobrog Polja, prema Kalinoviku, te zaokružio čitav potez prema Goraždu, Višković je rekao da ono što su trpjeli njegovi pripadnici u odbrambeno-otadžbinskom ratu predstavlja herojski poduhvat.

Prema njegovim riječima, na Sarajevsko-romanijskom području razdvajanja između neprijateljskih i linija srpskih boraca na nekim mjestima su bila mjerena u metrima, navodeći primjere Jevrejskog groblja, Neđarića i Grbavice.

Višković je rekao da je takva blizina tražila da borci Vojske Republike Srpske budu 24 časa budni, na oprezu, kako ih ne bi iznenadio znatno moćniji neprijatelj.

“Ovaj korpus kada je osnovan brojao je oko 17.500 srpskih boraca, a protiv sebe je imao Prvi korpus takozvane Armije BiH koji je u tom momentu brojao oko 80.000 vojnika, što pokazuje da je odnos bio jedan prema pet”, rekao je on.

Višković je dodao da su, kada je počela ofanziva muslimanskih snaga u junu 1995. godine za uništenje srpskog naroda na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, učesvovale i snage drugih korpusa takozvane Armije BiH, tako da je tada odnos snaga bio jedan prema 10 u korist muslimanskih snaga.

“Samo junaštvom, hrabrošću i odlučnošću, srpski borci su sačuvali svoju djecu, porodice, ognjišta, kuće. Nažalost, poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mnogi Srbi su morali da idu u egzodus i da u miru predaju ono što im neprijatelj nije mogao uzeti u ratu”, istakao je premijer Srpske.

Za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, Višković je prije svega zahvalio poginulim borcima, njihovim porodicama, ali i svim drugim, posebno onima koje su morale u egzodus.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, posredstvom Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, donijela odluku kojom će sve opštine u sastavu Istočnog Sarajeva imati priliku da ovaj datum proslavljaju na svom području, a da je to ove godine na Palama.

Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije jutros je počelo liturgijom i parastosom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, te pomenom i polaganjem vijenca i cvijeća kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Počast poginulim borcima odali su i položili cvijeće kod spomenika i delegacija Narodne skupštine Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, rukovodstva lokalnih zajednica, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Sarajevsko-romanijski korpus tokom rata imao je od 15.000 do 18.000 boraca, a za odbranu ove regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život je dalo 4.156 boraca Vojske Republike Srpske.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Kao simbol otpora, na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Srna, E.M)