Politika 29.12.2022.

Višković: Stvoreni uslovi za intenzivnije radove na proljeće na auto-putu Banjaluka – Prijedor

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da su okončanjem procesa eksproprijacije na najvećem dijelu trase auto-puta Banjaluka-Prijedor ispunjeni uslovi da se na proljeće radovi dodatno inteziviraju.

Višković je danas razgovarao sa delegacijom kineske kompanije “Čajna šandong internešnl ekonomik end tehnikal kooperejšn grup”, koja gradi auto-put Banjaluka-Prijedor, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sastanku je konstatovano da se radovi na izgradnji izvode u skladu sa predviđenom dinamikom i stvorenim preduslovima.

Višković je prenio kineskim partnerima da je, pored ovog auto-puta, od posebnog prioriteta i izrada projektne dokumentacije za izgradnju budućeg brzog puta Bijeljina – Sokolac, što je, u skladu sa ranije potpisanim memorandumom, takođe povjereno ovoj kompaniji.

Kineska delegacija, koju je predvodio zamjenik direktor “Šandonga” DŽang DŽijančao /Zhang Jianchao/, prenijela je da će do septembra 2023. godine biti završen i idejni projekt nastavka ovog puta, na trasi od Prijedora do Novog Grada.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su interes i za projekte u oblasti rekonstrukcije željezničke infrastrukture i potencijalno partnerstvo i u ovoj oblasti.

Sastanku je prisustvovao ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

(Srna)