Biznis 02.06.2022.

Višković u Nevesinju otvorio fabriku za preradu vode

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Nevesinje ide koracima razvoja i da budućnost ove lokalne zajednice nije upitna, jer će biti poželjna destinacija za život.

Višković je prilikom otvaranja prečistača vode za piće na jezeru Alagovac rekao da je zadovoljstvo omogućiti da se riješi vjekovni problem koji su imali građani Nevesinja, pogovoto u ljetnim mjesecima kada nisu imali vode za piće a tada je najpotrebnija.

On je istakao da Nevesinje ima kapacitete na jezeru Alagovac da i nekome drugome pomogne, ko ima isti problem sa vodosnabdijevanjem.

“Ogroman je kapacitet 66 litara u sekundi, koji može biti na raspolaganju i nekome drugom ko gravitira ovom prostoru, ako ima potrebe u narednom periodu da zajedno sa Vladom Republike Srpske rješava i to pitanje”, rekao je Višković.

On je napomenuo da je ova “fabrika” neophodna Nevesinju samo tri mjeseca, a ostalih devet ima snabdijevanje sa drugog izvorišta.

Višković je rekao i da je ponosan što je mogao dati lični pečat i doprinos izgradnji ovog kapaciteta, te poželio da omogući još bolji i napredniji život, da bude incijalna kapisla da se ovaj dio Republike Srpske još više razvija.

“Ponosan sam što sam danas, na ovaj veliki praznik, bio ovdje sa vama i što možemo da vidimo ono što smo obišli tokom dana da budućnost Nevesinja nije upitna, da ide koracima razvoja i da će u godinama koje dolaze biti poželjna destinacija za život”, rekao je Višković.

Nevesinje će postati jedna od rijetkih koja će se napajati sa dva izvora. Projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje pitke vode na jezeru Alagovac odvijao se u okviru velikog projekta vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske i slovenačke Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj obezbijeđena su sredstva od oko tri miliona KM, instalirana je najmodernija oprema i primijenjena savremena tehnološka rješenja.

Projekat će omogućiti kontinuirano snabdijevanje stanovnika vodom tokom cijele godine.

Ambasador Slovenije u BiH Damjan Sedar rekao je da ga raduje što ima priliku da prisustvuje događaju kada Vlada Slovenije pruža pomoć građanima Nevesinja, Republici Srpskoj, BiH.

“Naša podrška ide dalje, prema vašem napretku, reformama, putu do EU, prema onom životu koji zaslužujete”, rekao je Sedar.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović ukazao je da je danas imati pitku vodu na česmi privilegija bogatih te zahvalio svima koji su učestvovali i pomogli da građani Nevesinja imaju pitku vodu.

(Srna)