Politika 26.01.2022.

Višković: Uvijek podsjećati na značaj obrazovanja i ulogu Svetog Save

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je školsku slavu učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u oblasti obrazovanja u Srpskoj, ističući da, njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i zaštitnika školstva, uvijek iznova treba podsjećati na značaj i snagu obrazovanja, te ulogu Svetog Save u očuvanju tradicije i identiteta, ali i razvoja društva u cjelini.

Višković je istakao da je Sveti Sava duhovni otac srpskog naroda i da je svojim životom i djelom ostavio u nasljeđe primjer kako na svim poljima treba raditi na korist naroda.

On je poželio da školska slava bude proslavljena u miru, zdravlju, dobrom raspoloženju i u duhu neprolaznih vrijednosti koje je Sveti Sava ostavio srpskom rodu.

Premijer Srpske je naglasio da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena za dalje unapređenje obrazovnog sistema, da bi generacije koje dolaze imale što bolje uslove za školovanje i za razvoj punog potencijala, a time i društva.

“Isto tako, opredijeljeni smo da, kao i do sada, kontinuirano radimo na poboljšanju uslova rada i standarda naših prosvjetnih radnika, koji svojim radom svakodnevno svjedoče da Republika Srpska ima dobre nastavnike, savjesne i vrijedne ljude, koji se istinski trude i nesebično prenose znanja učenicima”, naveo je Višković u čestitki.

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

(Srna, E.M)