Politika 23.05.2022.

Višković: Vlada mladima obezbijedila najjeftiniji obrazovni sistem

ČITANJE: 3 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ponosan je, kaže, na činjenicu da je Vlada obezbijedila mladim ljudima u Srpskoj najjeftiniji obrazovni sistem, kada je riječ obrazovanju, ali i ishrani i smještaju.

Višković je podsjetio da u Srpskoj svi redovni studenti imaju besplatno školovanje, odnosno da je Vlada ukinula plaćanje školarine za sve studente koji upisuju godinu za godinom.

Tokom sastanka sa mladima u Administrativnom centru Vlade, Višković je poručio da ove godine neće biti povećanja cijena studentskog i đačkog standarda, odnosno da će Vlada sufinansirati eventualne razlike u troškovima.

“Rebalansom budžeta predviđena su sredstva za sanaciju pviljona tri Studentskog centra `Nikola Tesla` u Banjaluci. Troškovi dobavljača i pripreme hrane u menzama jesu povećani, ali nećemo mijenjati cijenu ishrane i smještaja u studentskim domovima, već ćemo sufinansirati dio povećanja cijena”, rekao je Višković novinarima.

Višković je podsjetio da Vlada stimuliše deficitarna zanimanja, te da je za studente koji ih upišu obezbijeđena stipendija, besplatan prevoz, plaćena praksa unutar poslovne zajednice, kao i obezbijeđeno radno mjesto po završetku školovanja.

“Izdvajamo velika sredstva za podsticaje zapošljavanja i zahvaljujući svim mjerava Vlade, Republika Srpska danas ima više od 320.000 osiguranih lica”, naveo je Višković.

Višković je dodao da je u završnoj fazi izrada Omladinske politike od 2022. do 2026. godine, koja treba da kreira sve ono što je interesantno i značajno za mlade ljude, način na koji mladi ljudi treba da učestvuju u donošenju odluka i razvoju društva.

“Mladi su aktivni učesnici u izradi ovog dokumenta, sve njihove suigestije su ugrađene u taj dokument”, rekao je Višković.

Višković je napomenuo da je vlast na čelu sa SNSD-om prva uvela Omladinsku politiku, te da su ponosni i na kredite za mlade bračne parove posredstvom Investiciono-razvojne banke Srpske.

“To se pokazalo kao dobra odluka, čak razmišljamo da je na neki način i poboljšamo. Razmišlja se o otpisu određenog iznosa kredita po određenim kriterijumima, po principu Mađarske”, rekao je Višković.

On je pojasnio da bi na ovaj način porodice sa troje ili više djece mogle imati određeni otpis stambenog kredita.

Govoreći o najnovijoj inicijativi koju je u javnosti iznio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da se mladima od 18 do 30 godina isplati jednokratna pomoć od 100 KM u uslovima rasta cijena i inflacije, premijer Srpske je rekao da će za te namjene, prema preliminarnim procjenama, biti potrebno oko 12 miliona KM.

On je rekao da to nema veze sa izborima, nego da je to odgovor na inflaciju, te da bi isplata pomoći mogla krenuti u julu.

Premijer je pozvao mlade da iznesu prijedloge kada je riječ o kriterijumima dodjele ovih sredstava, odnosno da se izjasne da li žele da sredstva dobiju svi navedene starosne dobi ili da se izostave zaposleni, napomenuvši da Vladi nije problem da budu obuhvaćeni svi, te da su sredstva već predviđena rebalansom budžeta za ovu godinu.

Višković je naglasio da sve što rade institucije Srpske ide u pravcu da se Srpska sačuva. “Mi već 10, 15 godina imamo nasrtaje da obrazovni sistem bude na nivou BiH, kao i ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo za evropske integracije”, napomenuo je Višković.

Premijer je mladima poručio da svi zajedno treba da čuvaju Republiku Srpsku. “Naša želja, predsjednika Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika i moja je da sačuvamo Republiku Srpsku i predamo je vama da nastavite da baštinite ono što smo mi radili na odbrani i očuvanju Srpske”, istakao je Višković.

(Srna)