Politika 09.01.2023.

VIŠKOVIĆ: Za Republiku Srpsku sloboda na prvom mjestu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je za Republiku Srpsku sloboda na prvom mjestu, dok materijalne stvari predstavljaju samo nadogradnju te slobode.

Višković je na Svečanoj akademiji u Milićima održanoj povodom obilježavanja Dana Republike zahvalio svima koji su u stvaranju Republike Srpske učestvovali od njenog prvog dana.

– To su naši sugrađani, privrednici, borci, naše porodice i svi oni koji su su kada je bilo najpotrebnije stali u prve redove da brane, stvaraju i da Republiku Srpsku naprave po mjeri srpskog naroda – rekao je Višković.

On je poručio da Republika Srpska pripada srpskom narodu, uprkos nekima koji misle da nije tako.

– Ovo je naša očevina, djedovina i ovo će ostati naša zemlja. Mi nismo nikakvi bosanski Srbi. Mi smo Srbi i imamo pravo na svoju zemlju – rekao je Višković.

On je napomenuo da je Srbima u Republici Srpskoj Srbija matica, ali da je garant njihove slobode i opstanka Republika Srpska.

– Ponosan sam što sam na Badnje veče u Milićima vidio veliki broj ljudi, omladine okupljene oko naše crkve, koja treba da nas okuplja i da nas vodi kao što nas je vodila unazad 800 godina – rekao je Višković.

On je građanima zahvalio što su svojim prisustvom uveličali Svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana Republike, te ih pozdravio tradicionalnim pozdravom – “Mir Božiji – Hristos se rodi!”.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna/SB)