Politika 06.11.2020.

Višković: Zahvalnost Rusiji zbog stava da je krajnje vrijeme da OHR napusti BiH

ČITANJE: 2 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je zahvalan Rusiji, njenom rukovodstvu i predstavnicima u Savjetu bezbednosti UN koji su poručili da je krajnje vrijeme da OHR napusti BiH.

Višković je rekao da je to poznati ruski stav i logičan zahtjev, jer šta bi u 20. vijeku, u jednoj demokratskoj zemlji, trebao da radi jedan administrator ili visoki predstavnik.

– Govorimo o evrointegracijama, demokratiji i raznim pravima, a imamo u BiH visokog predstavnika koji može da krši sve te odluke i donosi one koje nisu zasnovane na zakonu i Ustavu. Kakva je zemlja BiH ako neko mimo Ustava i zakona može donositi odluke. Dakle, hvala ruskoj strani u ime Srpske – rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je i hrvatska strana nezadovoljna izvještajem visokog predstavnika Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN.

– Srpska godinama šalje svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti u vrijeme kada svoj izvještaj podnosi Incko. Mnogi kažu zašto to radimo, ali moram reći da se naš izvještaj čita što se vidi i iz izjava zvaničnika koji dolaze na ove prostore – rekao je Višković.

On je konstatovao da je Inckov izvještaj pun neistina, te da on 10 i više godina samo priča da su problemi BiH Srbi ili Srpska, a da su svi ostali u redu.

– Onda se prosto treba zapitati da li je nešto u redu sa tim čovjekom – rekao je Višković.

Komentarišući namjeru vlasti samoproglašenog Kosova da otvore kancelariju u Sarajevu, Višković je rekao da takvu kancelariju može svako osnovati.

– To je samo kancelarija i tako će ostati. Ne treba trošiti riječi o tome da bi to imalo nekakav status poput neke ambasade kako se želi predstaviti u javnosti. Kancelarija je kancelarija – istakao je Višković.

(Srna)