VIŠKOVIĆ: Značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da je za sve građane važno da stranke – izborne pobjednice u entitetima što prije formiraju Savjet ministara da bi BiH nastavila sa evro-integracijama i ekonomskim reformama, te rješavala svoje brojne i nagomilane probleme.

Višković je rekao da bi na tom planu trebalo razgovarati o donošenju novog zakona o PDV-u jer, kako je naveo, nije ljudski jednako oporezivati osnovne životne namirnice i luksuz.

On je izjavio za RTRS da poslodavci Srpske traže da se podigne postojeći limit od 50.000 KM koji ne ulazi u sistem PDV-a, dok se u institucijama Srpske govori o diferenciranoj stopi.

“Kao čovjek mislim da bi bilo značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a jer smo možda i jedini u Evropi sa jednom stopom”, ocijenio je Višković.

Problemi u Elektroprenosu BiH

Govoreći o problemima u “Elektroprenosu BiH”, Višković je poručio da oko 170 miliona KM “zarobljenih” na računu tog preduzeća neće ići u potrošnju već za investicije poput nabavke novih transformatora radi obezbjeđenja pouzdanosti prenosa električne energije, kao i smanjivanja gubitaka na mreži i sigurnosti prodaje viškova struje drugim zemljama.

“Na primjer, sistem u Banjaluci funkcioniše sa dvije trafo-stanice koje snabdijevaju čitav grad. Trebalo je graditi i treću, ali je ta investicija bila blokirana. Banjaluka je sa dva trafoa u zasićenju i ako bi se, ne daj Bože, desio kvar, bilo bi ugroženo njeno snabdijevanje strujom. Pomenuti milioni bi bili ulagani upravo u takve i slične investicije, među kojima su i dalekovodi”, precizirao je Višković.

On je dodao da bi te investicije značile firmama koje bi ih realizovale, a čime bi se indirektno punili i budžeti.

“Potrebno je formirati vlast i odrediti direktora `Elektroprenosa` jer je zbog toga ta firma blokirana 18 mjeseci. Zbog te blokade ugrožava se sigurnost snabdijevanja strujom cijele BiH i to građani treba da znaju”, upozorio je Višković.

Kada je riječ o mogućnosti da Hrvatska odlaže radiokativni otpad na Trgovskoj gori, blizu Novog Grada, Višković je rekao da, za razliku od institucija Srpske, nivo vlasti BiH nije dovoljno uradio na rješavanju tog problema koji bi mogao da ugrozi zdravlje brojnog stanovništva.

“Institucije BiH i nadležni u Savjetu ministara morali su biti agresivniji i oštriji u zahtjevima prema Hrvatskoj da se odustane od odlaganja na tom području. Trebalo je tražiti i pomoć EU jer je riječ o ekološkom pitanju. Ne smije se dozvoliti da se tu odlaže otpad”, naglasio je Višković i dodao da BiH na to ima pravo.

O Trgovskoj gori

Predsjednik Vlade Republike Srpske je konstatovao da BiH mora sve uraditi da Trgovska gora ne bude mjesto odlaganja spornog otpada, iako iz Hrvatske navode da o tome nije donesena konačna odluka.

“Ako Hrvatska donese takvu odluku, onda će nam biti teže to osporiti”, rekao je Višković i naveo da će Vlada sve učiniti da spriječi odlaganje tog otpada u blizini granice.

O platama i radnoj snazi

Ozbiljni poslodavci u Srpskoj svjesni da ne mogu zadržati radnu snagu bez povećanja plata, te da nema dobre proizvodnje i profita bez zadovoljnih radnika.

Višković je istakao da će ozbiljno biti razmotreni zahtjevi sindikalaca za povećanje minimalca, navodeći da poslodavci u tome vide problem jer jedan broj njih uplaćuje poreze i doprinose na najnižu platu i radnicima daje dodatna sredstva “iz koverte”.

“Bune se jer će poreze i doprinose morati plaćati na veći iznos, a ne na 450 KM koliko sada iznosi najniža plata”, izjavio je Višković.

(Srna)

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i

Banjalučanin osumnjičen da je iz kafića ukrao 100 KM siće i alkohol

Tridesetsedmogodišnji Banjalučanin Vedran N. uhapšen je zbog sumnje da je iz kafića u ovom gradu ukrao novac i alkoholna pića, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su, navodeći inicijale uhapšenog, da je krivično djelo teška krađa počinjeno u subotu. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 17.08.2019. godine, postupili su po zaprimljneoj prijavi, identifikovali i

Sve više firmi u RS pokreću strani državljani: Traže radnike u Banjaluci, plata 1.000 eura

U Republici Srpskoj  raste broj novoregistrovanih firmi. Prema podacima APIF-a u prvih šest mjeseci registrovano je 426 novih firmi, dok je u istom period prošle godine taj broj iznosio 426. Sve je više i firmi koje pokreću strani državljani a top deset stranih osnivača dolazi iz Slovenije, Srbije, Turske, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Latvije, Sjeverne Makedonije

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.