Vijesti 01.03.2021.

VIŠKOVIĆ: Znamo kada će ko biti vakcinisan, Srpska ima plan

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj postoji plan za vakcinaciju, koji je usvojila Vlada Srpske i tačno znamo kada će ko biti vakcinisan, a po prioritetima, kaže premijer Srpske Radovan Višković, gostujući u Dnevniku RTRS-a.

– Treba da završimo vakcinaciju naših zdravstvenih radnika, potom idemo u staračke domove. Prioritetne grupe su i starije osobe, pogotovo oni koji imaju neka od udruženih oboljenja – istakao je Višković.

Kao što su i obećali, navodi da će u jednoj od sledećih grupa biti i medijski radnici, cijeneći kako kaže da je i novinarski posao u rizičnoj grupi.

Premijer Srpske je podsjetio koliko je do sada stiglo vakcina u Srpsku.

– U prvom kontigentu dobili smo 1.000 kompleta za vakcinaciju i revakcinaciju. Zahvaljujući pomoći predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, vakcinisano je oko 2.600 naših zdravstvenih radnika u Srbiji. Danas smo dobili 20.000 vakcina. U narednih 10-ak dana u Srpsku će doći i 20.000 doza ra revakcinaciju – rekao je Višković.

Gledajući naš broj stanovnika, navodi premijer, možemo biti zadovoljni, znajući da drugi entitet u BiH nije dobio ni jednu dozu.

– Dakle , Srpska ispunjava svoja obećanja. Čak su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović priznali da je Srpska bolje odreagovala u pandemiji virusa korona. I nabavka ovih vakcina to dokazuje – poručio je Višković.

On je naglasio da bez obzira na cijenu, dolazak vakcina nije upitan u Republiku Srpsku.

– To su značajna sredstva za budžet Republike Srpske. Međutim, koliko god koštalo, nama je najvažnije zdravlje građana Srpske. Koliko god je potrebno novca, da bi naši građani imali dostupne vakcine, mi ćemo ga obezbjediti – kazao je Višković.

Istakao je da su oko sedam miliona KM uplatili za “Kovaks” sistem za 200.000 doza, potom za ruske vakcine oko 13,5 miliona KM, te preko Kompenzacionog fonda za prateći materijal (šprice) obezbjeđeno je oko dva miliona KM.

– Srpska ima obećanja EU da bi se i oni mogli pojaviti u BiH sa određenim brojem vakcina, oko 70.000 doza, ali da se ne oslanjam previše na tu opciju. U završnoj fazi su i pregovori sa kineskim vakcinama, gdje je u opticaju 100.000 vakcina – kaže Višković.

(SB)