Vijesti 30.12.2022.

Viškoviću uručen Orden kralja Dragutina

ČITANJE: 2 minute

Predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću danas je uručen Orden Svetog kralja Dragutina prepodobnog za odanost svojoj crkvi i nesebičnu hrišćansku ljubav, trud i žrtvu prilikom obnove Hrama Svetog prepodobnog mučenika đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika.

Viškoviću je orden po milosti Božijoj uručio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanki Fotije na krsnoj slavi ovog hrama u Drinjači kod Zvornika.

Višković je po preuzimanju ordena rekao Srni da je čast svakog čovjeka, pa i predsjednika Vlade, da u svom mjestu, u svojoj regiji, primi ovako visoko priznanje na ovako veliki praznik, jer hram proslavlja krsnu slavu Svetog prepodobnog đakona Avakuma.

“Episkop Fotije i ljudi koji rade i zalažu se u svetoj crkvi za ono što je više nego važno za opstanak i ostanak pravoslavnog naroda na ovim prostorima, su ocijenili da zaslužujem ovo priznanje za ono što sam činio u proteklom periodu kao predsjednik Vlade Republike Srpske”, naveo je Višković.

Ističući da je sa Srpskom pravoslavnom crkvom od rođenja i da je od svojih roditelja, koji su isto tako bili posvećeni crkvi i vjeri, naslijedio iz kuće i porodice sve što je Bogom dobro dato, Višković je rekao da priznanje nije zbog toga što je predsjednik Vlade, već zato što je sa svetom crkvom od kada se rodio.

“Pravo da kažem, imponuje svakom čovjeku, pa i meni, da crkva prepozna naše napore, trud i zalaganja, kao što je episkop Fotije rekao šta svi zajedno treba da radimo – crkva svoj dio posla, institucije Republike Srpske svoj, kako bismo zajedno štitili naš narod da opstane i ostane na ovim prostorima”, naglasio je Višković.

On je iskazao veliku zahvalnost epsikopu Fotiju, svešteniku ove crkve Marku Danojloviću i svim ljudima koji su ocijenili da treba da dobije ovo značajno priznanje od SPC.

Episkop Fotije služio je danas, uz sasluženje sveštenstva, Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje je sa Viškovićem, sveštenstvom i vjernicima, obavio lomljenje krsnog kolača, čime je proslavljena slava crkve Sveti prepodobni mučenik đakon Avakum.

Vladika Fotije služio je i parastos poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i žrtvama ustaškog zločina Drugog svjetskog rata.

Episkop Fotije je pozvao vjerni narod da čuva i sačuva svoju crkvu i istoriju na ovim prostorima, na kojima vijekovima živi srpski narod, od vremena Nemanjića i Svetog Save.

“Okupljajmo se i čuvajmo naše svetinje gdje god živi srpski narod, i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i matici Srbiji”, poručio je vladika Fotije.

Krsnoj slavi crkve prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.