Svijet 25.11.2022.

VISOKI FUNKCIONER EU: Od rata u Ukrajini najviše profitiraju SAD

ČITANJE: 6 minuta

Evropski zvaničnici bijesni su na administraciju američkog predsjednika Joea Bidena. Tvrde da SAD profitira od rata u Ukrajini dok europske zemlje pate, piše Politico.

“Činjenica je da je SAD zemlja koja najviše profitira od rata u Ukrajini, prodaju više plina po većoj cijeni, ali prodaju i više oružja”, rekao je jedan viši dužnosnik za Politico. Ovakve komentare se sve češće može čuti od europskih dužnosnika, diplomata i ministara, navodi Politico. Bijes i podjele kojima je uzrok američka zelena tranzicija sve su veći, a najveći profiter u situaciji podijeljenog Zapada zasigurno je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ovo je povijesna prekretnica”, kazao je dužnosnik Europske unije. Dodaje da bi poremećaj trgovine zbog američkih zelenih subvencija i visokih cijena energenata mogao promijeniti mišljenje javnosti o ratu u Ukrajini, ali i transatlantskom savezu.

“Amerika mora shvatiti da se mišljenje javnosti u mnogim zemljama EU mijenja”, dodao je. Zabrinut je i glavni diplomat EU Josep Borrell, koji je pozvao SAD da odgovori na brige europskih saveznika.

“Amerikanci, prijatelji, donesite odluke koje će pozitivno utjecati na naša gospodarstva”, poručio je Borell. U cijeloj ovoj situaciji za Europu su najproblematičnije Bidenove zelene subvencije i porezi, za koje Bruxelles kaže da nepovoljno utječu na trgovinu i industriju u EU. Europa je SAD-u već poslala formalne primjedbe, ali čini se da Washington to baš i ne zanima.

Istovremeno, Putinov rat u Ukrajini Europu gura sve dublje u recesiju. Inflacija divlja, a energetska kriza sve više prijeti kućanstvima i industriji. Europske zemlje zbog rata u Ukrajini plin sada kupuju od SAD-a, ali ga plaćaju po četiri puta većoj cijeni nego što taj isti plin košta u Americi. Rat u Ukrajini ispraznio je i europske zalihe oružja pa SAD profitira i u tom sektoru.

Evropi je dosta?

Čini se da je europskim dužnosnicima prekipjelo. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da visoke cijene američkog plina nisu nimalo “prijateljske”, a njemački ministar gospodarstva Washington je pozvao da pokaže “više solidarnosti”. Ministri i diplomati iz cijele EU izrazili su svoje nezadovoljstvo, a Bidenova administracija nastavlja ignorirati utjecaj koji njezine odluke imaju na gospodarstva europskih saveznika.

Kada su dužnosnici EU Bidena na sastanku G20 upozorili na ove probleme, činilo se da on o tome nema pojma. Dužnosnici su se složili da je američko nerazumijevanje za europske probleme vrlo problematično. “Europljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka informacija i konzultacija”, rekao je David Kleimann iz think tanka Bruegel.

Dužnosnici s obje strane Atlantika slažu se da bi ovo potencijalno narušavanje odnosa moglo imati velike posljedice. To je točno ono što Putin želi. Spor oko Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) – ogromnog paketa subvencija za poreze, klimu i zdravstvenu skrb – ponovno je potaknuo strahove od transatlantskog trgovinskog rata.

Ministri trgovine zemalja članica EU o ovom problemu raspravljat će u petak, dok drugi europski dužnosnici spremaju hitne subvencije koje bi europsko gospodarstvo trebale spasiti od potpunog kolapsa.

Razlika u cijeni navodno ide evropskim preprodavačima

“Zakon o smanjenju inflacije vrlo je zabrinjavajući”, kazao je nizozemski ministar trgovine Liesje Schreinemacher. “Mogao bi imati poguban učinak na europsko gospodarstvo”, dodao je. “Nažalost, SAD slijedi zaštitničku domaću agendu koja je diskriminatorna prema njihovim saveznicima”, rekao je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, koji je zadužen za transatlantske odnose EU.

Američki dužnosnik je naglasio da cijena po kojoj Europa kupuje plin nije odluka američke vlade, već privatnih tvrtki. “Američke tvrtke bile su transparentan i pouzdan dobavljač prirodnog plina za Europu”, kazao je. Dodaje da je kapacitet američkog izvoza ugrozila i nesreća u kojoj je u srpnju uništeno ključno postrojenje.

Dužnosnik je naglasio da razlika u cijeni uglavnom ne ide američkim izvoznicima LNG-a, već tvrtkama koje plin preprodaju u EU. Najveća takva tvrtka u Europi je francuska tvrtka TotalEnergies.

No čini se da Europi američki argumenti nisu uvjerljivi. “SAD nam prodaje plin po četiri puta većoj cijeni”, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu. “Amerikanci su naši saveznici, ali nužno je da saveznici rasprave probleme koje imaju”, dodao je.

Jeftiniji energenti u Americi su na nove poslovne pothvate natjerali i brojne tvrtke. Mnoge od njih planiraju nova ulaganja u SAD-u, ali i potpuna preseljenja svojih postrojenja iz Europe u Ameriku. Međunarodna tvrtka Solvay ovog je tjedna objavila da će ubuduće ulagati u američko tržište.

Saveznici ili…

No ono što je Bruxelles natjeralo na bijes nije cijena plina, već Zakon o smanjenju inflacije, kojim će američka vlast s 368 milijardi dolara subvencionirati zelenu tranziciju. “Zakon o smanjenju inflacije promijenio je sve. Je li Washington zaista naš saveznik”, rekao je jedan diplomat EU.

Za Bidena je ovaj zakon povijesno postignuće. “Ovo je igra u kojoj će svi nešto dobiti, planiramo povećati ulaganja u čistu energiju, a ne ih potratiti”, rekao je jedan američki dužnosnik. No čini se da EU na to gleda drugačije.

Dužnosnik francuskog ministarstva za vanjske poslove rekao je da su predviđanja jasna, smatra da su američke subvencije diskriminatorne i da će uništiti konkurente. Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire je ovaj tjedan Ameriku optužio da ide kineskim putem gospodarskog izolacionizma, a od Bruxellesa je tražio da uzvrati istim mjerama. “Europa ne smije biti posljednji Mohikanac”, zaključio je.

EU već priprema svoj odgovor u obliku velikih subvencija koje će europskoj industriji pomoći da se oporavi od američkih mjera. “Očekujemo krizu povjerenja prema trgovini s SAD-om”, rekao je njemački europarlamentarac Reinhard Butikofer. “Došlo je vrijeme da se zauzmemo za sebe”, rekla je francuska eurozastupnica Marie-Pierre Vedrenne. “Živimo u svijetu u kojem se svi bore za prevlast. Ako nisi mentalno i fizički spreman na borbu, sigurno ćeš je izgubiti”, dodala je.

Profitira i američka vojna industrija

U pozadini svega stoji i frustracija zbog ogromne količine novca koji ide u obrambeni sektor SAD-a. Amerika je Ukrajini dala najviše donacija vojne pomoći, od početka rata poslala im je više od 15 milijardi dolara oružja i druge vojne opreme. Borell kaže da je EU do sada Ukrajini dala oko 8 milijardi eura vojne pomoći.

Jedan od dužnosnika iz Bruxellesa tvrdi da je Europa zbog rata ispraznila svoje rezerve oružja, a dodaje da će za ponovnu nabavu sofisticiranog oružja trebati dugi niz godina. Amerika bi zbog ovoga mogla značajno profitirati. Pentagon već priprema povećanje proizvodnje oružja kako bi odgovorio na sve veće potrebe saveznika.

Još jedan europski diplomat kaže da bi “novac koji zaradi od prodaje oružja Ameriku mogao dovesti do zaključka da možda plin ipak prodaje po prevelikoj cijeni”. Dodao je da bi manja cijena plina Europi mogla pomoći da zadrži pozitivan stav prema Americi.

“Nije dobro da druge zemlje dobiju dojam da naš najveći saveznik profitira na našoj nevolji”, zaključio je, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: Ukrajina