Magazin 02.06.2019.

VITEŠKI FESTIVAL Kraljevi, princeze i srednjevjekovne borbe i ove godine na Kastelu

ČITANJE: 1 minuta

Viteški festival “Kastrum” drugi po redu, koji će u Banjaluci oživjeti sliku srednjeg vijeka, biće održan na tvrđavi Kastel od 7. do 9. juna.

Najavljene su radionice lutkarstva, kaligrafije, slikarstva, izložbe narodne radinosti, egzibicije, bohurt borbe u oklopima, streličarstvo, mačevanje, konjanici i konjičko streličarstvo, srednjovjekovne vještine i predstave.

Svečani defile kostimiranih učesnika zakazan je za petak, 7. jun u večernjim časovima, a ispred hrama Hrista Spasitelja posjetioce će prvo dočekati kralj Dragutin, princeza Katalina, kraljica Jelena Anžujska, vitezovi i viteške dame.

– I ove godine ćemo se okupiti na platou u porti hrama Hrista Spasitelja da proslavimo vjenčanje kralja Stefana Dragutina i princeze Kataline Arpad. Okupljanje će biti oko 18 časova, a sam čin vjenčanja obaviće se oko 18.30 časova nakon večernje službe- najavili su iz viteškog reda “Čuvari koplja svetog Georgija”, koji i organizuje ovu manifestaciju u Banjaluci.

Vitezovi iz Republike Srpske će ugostiti saborce iz više zemalja Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.

(Srpskainfo)