Vitezovi ukrstili koplja na Kastelu

Na međunarodnom festivalu “Kastrum 2019” za vikend se okupilo više od 100 vitezova iz cijelog regiona, kako bi ukrstili koplja na tvrđavi Kastel i oživjeli srednjovjekovne viteške borbe.

Prije zvaničnog početka festivala u petak je održano simbolično vjenčanje Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad u sabornom hramu Svete trojice, nakon čega je uslijedio svečani defile do Kastela, gdje je održan koncert srednjovjekovne muzike.

Organizator festivala je drugu godinu zaredom banjalučki viteški red “Čuvari koplja svetog Georgija”.

Zorica Mećava, jedan od učesnika u organizaciji festivala, rekla je da su ove godine okupili učesnike iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske.

“Još smo u začetku, ali možemo se pohvaliti da smo ove godine dosta napredovali. Bilo je više posjetilaca, a program je bio bogatiji”, kazala je Mećava.

Prema njenim riječima, manifestacija je promovisala kulturno-istorijsku baštinu.

“Ideja je bila da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”, istakla je Mećava.

Prezadovoljna je jer je bilo više od 50 kostimiranih učesnika iz grada na Vrbasu, što je dokaz da je ova manifestacija privukla građane.

“Imali smo naše lične kostime za djevojke, a za momke smo posudili od RTS, koje su koristili za snimanje serije ‘Nemanjići – rađanje kraljevine'”, pojasnila je Mećava.

Dodala je da su bila dva programa: za djecu prijepodne i za odrasle poslijepodne, a da su gledaoci imali priliku da vide takmičenja u streličarstvu, mačevanju, zatim moderno mačevanje, prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom i žonglere.

“Imali smo na raspolaganju i dva konja iz Konjičkog kluba ‘Čokori’, koja su u subotu bila dostupna djeci za jahanje cijeli dan, ali i jednog kopljanika koji je na konju jahao kroz Kastel i mamio poglede posjetilaca”, rekla je Mećava.

Posjetioci su uživali i u bohur borbama i kaligrafiji, a za najmlađe je upriličena škola viteških vještina i izrađivanje viteške opreme od kartona te lutkarstvo.

(Nezavisne)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u