Vitezovi ukrstili koplja na Kastelu

Na međunarodnom festivalu “Kastrum 2019” za vikend se okupilo više od 100 vitezova iz cijelog regiona, kako bi ukrstili koplja na tvrđavi Kastel i oživjeli srednjovjekovne viteške borbe.

Prije zvaničnog početka festivala u petak je održano simbolično vjenčanje Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad u sabornom hramu Svete trojice, nakon čega je uslijedio svečani defile do Kastela, gdje je održan koncert srednjovjekovne muzike.

Organizator festivala je drugu godinu zaredom banjalučki viteški red “Čuvari koplja svetog Georgija”.

Zorica Mećava, jedan od učesnika u organizaciji festivala, rekla je da su ove godine okupili učesnike iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske.

“Još smo u začetku, ali možemo se pohvaliti da smo ove godine dosta napredovali. Bilo je više posjetilaca, a program je bio bogatiji”, kazala je Mećava.

Prema njenim riječima, manifestacija je promovisala kulturno-istorijsku baštinu.

“Ideja je bila da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”, istakla je Mećava.

Prezadovoljna je jer je bilo više od 50 kostimiranih učesnika iz grada na Vrbasu, što je dokaz da je ova manifestacija privukla građane.

“Imali smo naše lične kostime za djevojke, a za momke smo posudili od RTS, koje su koristili za snimanje serije ‘Nemanjići – rađanje kraljevine'”, pojasnila je Mećava.

Dodala je da su bila dva programa: za djecu prijepodne i za odrasle poslijepodne, a da su gledaoci imali priliku da vide takmičenja u streličarstvu, mačevanju, zatim moderno mačevanje, prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom i žonglere.

“Imali smo na raspolaganju i dva konja iz Konjičkog kluba ‘Čokori’, koja su u subotu bila dostupna djeci za jahanje cijeli dan, ali i jednog kopljanika koji je na konju jahao kroz Kastel i mamio poglede posjetilaca”, rekla je Mećava.

Posjetioci su uživali i u bohur borbama i kaligrafiji, a za najmlađe je upriličena škola viteških vještina i izrađivanje viteške opreme od kartona te lutkarstvo.

(Nezavisne)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom