Vitinka u posjeti dnevnim centrima povodom Međunarodne sedmice djeteta

Predstavnici kompanije Vitinka su u sklopu svojih godišnjih aktivnosti usmjerenih na najmlađe, u toku protekle sedmice, posjetili i obradovali prigodnim poklonima štićenike tri dnevna centra – u Sarajevu, Bijeljini i Zenici.

Dječija sedmica je tradicionalni međunarodni događaj koji se održava svake godine u prvoj punoj sedmici oktobra. Cilj je usmjeravanje pažnje odraslih na potrebe i prava djece, posebno na položaj djece u zajednici u kojoj žive, rastu i razvijaju se, ali isto tako i da se djeca zabave i provedu vrijeme u dobrom druženju i atmosferi.

Predstavnici kompanije Vitinka su u sklopu svojih godišnjih aktivnosti usmjerenih na najmlađe, u toku protekle sedmice, posjetili i obradovali prigodnim poklonima štićenike tri dnevna centra – u Sarajevu, Bijeljini i Zenici.

U Sarajevu su posjetili mališane u dnevnom centru „Colibri“ – Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju. Ovo udruženje svoje aktivnosti primarno usmjerava na razvoj društvene svijesti kod roditelja/staratelja i okruženja, da lica sa poteškoćama u razvoju nisu društveno manje vrijedna. Hrabrost, entuzijazam i istrajnost članova ovog udruženja, zajedno sa Aidom Hrnjić na čelu, vraćaju vjeru u društvo i svojim rezultatima dokazuju snagu pojedinaca udruženih oko jednog važnog cilja – ravnopravnosti sve djece.

Još jedan predivan primjer snage i hrabrosti pojedinaca je udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice. U pitanju je udruženje koje su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju sa ciljem njihovog maksimalnog osamostaljivanja i socijalne inkluzije.

U Bijeljini, dnevni centar u organizaciji humanitarnog udruženja „Arta“ okuplja sve socijalno ugrožene kategorije. Među njihovim korisnicima puno je višečlanih porodica sa malom djecom, zatim, samohrani roditelji, te stari i nemoćni. Oni u malom prostoru, koji im je trenutno na raspolaganju, organizuju različite aktivnosti za zabavu, edukaciju i druženje djece, ali i odraslih.

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.