Vijesti 16.01.2016.

Vjerovali ili ne, Američka vojska se nalazi u 147 država na planeti!

ČITANJE: 2 minute
americka vojska
Američka vojska je prošle godine sprovodila operacije u 147 država, što predstavlja otprilike 75% planete.

Vojne operacije SAD i NATO-a su eksponencijalno porasle proteklih godina, pošto su zapadne nacije preuzele na sebe ulogu svjetske policije, koristeći taj položaj u svoju korist u svakom mogućem trenutku. Sama činjenica da su vojni agenti SAD postavljeni u toliko različitih oblasti govori o tome da SAD vode mnogo složeniji rat nego što iko može da zamisli.

Nije li logično pretpostaviti da vojska SAD pokušava da preuzme svijet? Važno je istaći da vojska SAD gotovo nikad nije u pravim mirotvornim misijama i da je u najvećem broju slučajeva nepoželjna u državama u kojima se nalazi. Građani prosto na njih gledaju kao na okupatore.

Sigurno je da ni Amerikancima ne bi bilo svejedno kada bi neka inostrana vojska sprovodila misije u njihovoj državi. Zašto bi onda bilo prihvatljivo da vojska SAD ide gdje god hoće?

U nizu vojnih sukoba u kojima su se SAD našle od Drugog svjetskog rata, oni su uvijek tvrdili da se suočavaju sa nekom prijetnjom i da „pomažu“ ljudima tako što ih bombarduju.

Amerikanci to sve bezuslovno prihvataju, da li iz straha ili nemogućnosti da prozru prave namjere svojih vlasti. Mnogi od njih čak vjeruju da njihova vlada čini pravu stvar.

Ako ćemo biti iskreni, sigurno je da oni pokušavaju da preuzmu svijet i prirodne resurse država u kojima se nalaze. Na kraju krajeva, rat se oduvek svodio na korist i moć. Tako ni ratovi koji se danas odvijaju širom svijeta nisu ništa drugačiji.

„Rat je reket i oduvek je bio. On se mjeri u dolarima profita, a ne u izgubljenim životima.

Međutim, taj reket ne sprovodi čitav narod već mala grupa koja od rata zarađuje čitavo bogatstvo.

Samo iz Prvog svjetskog rata se rodilo 21.000 novih milionera i milijardera u SAD.

Nijedan od tih milionera nije držao pušku u ruci. Nijedan od njih nije iskopao rov. Nijedan od njih nije proveo neprospavanu noć gladan u nekoj jami, izbegavajući metke“ – rekao je General Smedli Batler.

(Webtribune.rs)