Vještaci neće da stave svoj potpis uz Karanov

Milan Srdić i Dalibor Nedić, specijalisti sudske medicine i vještaci u Zavodu za sudsku medicinu RS, uputili su dopis pravosudnim institucijama u RS, kao i Željku Karanu, direktoru Zavoda, da ne pristaju na potpisivanje nalaza i mišljenja zajedno sa Karanom, zbog, kako su naveli, sumnje u njegovu objektivnost.

Karan je za “Nezavisne” kratko rekao da su to “budalaštine” i “gluposti” koje ne namjerava komentarisati.

“U potpunosti uvažavamo odredbe ZKP (Zakona o krivičnom postupku) RS u vezi s pitanjem načina potpisivanja nalaza i mišljenja vještačenja, koji dolaze iz stručnih ustanova i koji bi trebalo da su potpisani od više usaglašenih vještaka. Nažalost, poučeni dosadašnjim radom i djelovanjem direktora Zavoda za sudsku medicinu RS, želimo Vas obavijestiti da ne pristajemo na potpisivanje svojih nalaza i mišljenja zajedno sa prof. dr Željkom Karanom, zbog dubokog nepovjerenja i sumnji u njegovu objektivnost do nivoa malicioznosti i manipulativnosti”, naveli su Srdić i Nedić u dopisu te dodali da su ove navode spremni na bilo čiji zahtjev argumentovano obrazložiti.

Naglasili su da bi, u suprotnom “urušili teško stečeni kredibilitet u ovom poslu”.

Srdić u izjavi za “Nezavisne” nije želio precizirati razloge upućivanja ovog dopisa, zbog, kako je naveo, specifičnosti posla kojim se bave.

“Ne želimo preko medija da dajemo izjave i iznosimo bilo kakve činjenice, jer bismo na taj način došli u situaciju da njegovu odanost koju ima prema onome ko ga drži na tom mjestu povećamo za 300 odsto, a on se i dalje ne bi obazirao na to što svojim ponašanjem i radom obesmišljava struku i nauku”, istakao je Srdić.

Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje je jedna od adresa na koju je upućen ovaj dopis, istakao je da će odgovoriti na njega te da će tada svima biti jasno o čemu se radi.

“Kakve veze ima to potpisivanje? Direktor tu samo udara pečat, to njih ništa ne pogađa. Oni hoće da vještače privatno i da rade tamo, na dva mjesta zarađuju i da idu na sud. Kad ja dam odgovor na to, biće jasno o čemu se radi. To su njihovi međusobni odnosi, svađaju se – to je njihov problem. Nećemo mi trpjeti ništa, imamo mi vještaka. Drugo, oni vještače, nema to veze sa Karanom, Karan ne vještači s njima u timu. Oni vještače sami, potpišu se, a on udari pečat Zavoda”, rekao je Lepir za “Nezavisne”.

Srdić je odgovorio da oni ništa ne mogu raditi privatno bez naredbe ovlaštenih institucija.

“Mi smo vještaci sa liste vještaka i mi smo obavezni da, kada nam neko pošalje naredbu za vještačenje, po njoj postupimo, a mi ne možemo ništa samoinicijativno privatno raditi, mi smo vezani za naredbe koje nam dolaze, kako od sudova, tužilaštava, tako i od advokata”, istakao je Srdić te dodao da ne zna kako je cijela stvar dospjela u medije, odnosno kako se dopis pojavio na društvenim mrežama.

Nedić je rekao da ovo nije prvi put da se upućuje ovakav dopis.

U Ministarstvu pravde RS, na čiju je adresu takođe upućen ovaj dopis, kazali su da je ovo ministarstvo nadležno za primjenu Zakona o vještacima RS, ali da nisu nadležni da odlučuju o imenovanju, utvrđivanju eventualne odgovornosti ili razrješenju direktora.

Oni su dodali da su personalni odnosi na koje se ukazuje predmetnim dopisom unutrašnja pitanja Zavoda.

Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore RS, na čiju je adresu takođe upućen dopis, žali što je došlo do poremećaja međuljudskih odnosa u Zavodu.

“Iz ovog dopisa, koji su potpisali dr Srdić i dr Nedić, vidi se da je u Zavodu za sudsku medicinu došlo do poremećaja odnosa i da se to neće uskoro riješiti. Na nas su adresirali samo da bismo mi obavijestili naše kolege advokate da lica neće stavljati potpise”, istakao je Rakić te dodao da smatra da bi ovo moglo kočiti buduće nalaze i mišljenja, ali da to ipak treba da ocijeni sud.

(Nezavisne)

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.