Vijesti 29.09.2015.

Vještak: Na Markalama je eksplodirao podmetnuti eksploziv

ČITANJE: 2 minute
Zorica-Subotic280915_334x223
Vještak za balistiku Zorica Subotić izjavila je na suđenju generalu Ratku Mladiću da eksploziju na sarajevskoj pijacu Markale u februaru 1994. godine nije izazvala granata ispaljena iz minobacača nego “statički aktiviran” podmetnuti eksploziv.

Subotićeva je pred Haškim tribunalom objasnila da je nemoguće da projektil padne na mjesto i pod uglom koji je utvrđen istragom, a da prethodno ne udari u krov pijačne tezge i aktivira se.

Ona je istragu o eksploziji nazvala “vrlo neprofesionalnom, netačnom i sa mnogo grešaka” i ukazala na to da je nemoguće da stabilizator, odnosno rep granate, poslije eksplozije ostane potpuno ukopan u asfaltnu podlogu, pokriven zemljom i šutom, kako je prikazano na filmu koji su snimili istražioci.

Subotićeva je objasnila da stabilizator granate ne može biti zatrpan jer pri udaru i eksploziji “istiskuje” tlo, te naglasila da rep granate s Markala, koji je pregledala u sudnici, nema ogrebotine karakteristične za zabijanje u tlo, prenijeli su mediji.

Ona je navela i da je ekspert tužilaštva Berko Zečević pogrešno nacrtao izgled tezgi na Markalama sa kosim umjesto ravnim krovom da bi pokazao da je granata mogla pasti na mjesto eksplozije, a da ne udari u krov tezge.

“Mi smo zaključili da je riječ o statičkoj eksploziji mine koja nije aktivirana nakon doleta, nego daljinskim putem. Prethodno je iskopana rupa i u nju je spušten stabilizator druge granate koji je zatim zatrpan zemljom. Preko je onda stavljena mina koja je aktivirana daljinski”, pojasnila je Subotićeva.

Ona je istakla da ni drugu eksploziju ispred zatvorene tržnice Markale u avgustu 1995. godine nije mogla izazvati minobacačka granata, a da njen let ne bude zabilježen na radaru Unprofora i da se ne čuje zvuk ispaljenja, kako tvrdi Tužilaštvo.

U analizi druge eksplozije ispred tržnice Markale Subotićeva je naglasila da je “nemoguće” da je granata pala na mjesto i pod uglom koje je “pogrešno” odredila istraga vlasti BiH i Unprofora, a da je ne snimi radar međunarodnih snaga koji je tada bio aktivan oko Sarajeva.

Subotićeva je kao besmislenu odbacila tvrdnju Tužilaštva da se granata “podvukla ispod radarskog snopa” i navela da su na mjestu eksplozije pronađena dva različita stabilizatora granata.

Komentarišući snimke načinjene neposredno poslije eksplozije, Subotićeva je navela da su teške povrede jedne od žrtava na Markalama nanesene “nečim što nije ni minobacački, ni artiljerijski projektil”.

Ona je ukazala i na to da je broj stradalih i povrijeđenih “u strašnom neskladu” sa vatrenom moći jedne granate od 120 milimetara.

Prema njenim riječima, pregledala je fotografije svih identifikovanih žrtava i da jedne osobe sa snimka nije bilo među poginulim.

“Jedino što mogu da zaključim je da je to tijelo odnekud doneseno”, zaključila je Subotićeva.

(Agencije)