Vještak na suđenju Ratku Mladiću: Sarajevske vlasti napadale sopstvene civile da ocrne Srbe

Zorica-Subotic280915_334x223

Zorica Subotić, balistički vještak odbrane na suđenju komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću izjavila je danas da je u Sarajevu tokom rata većina eksplozija bila podmetnuta, potvrđujući tezu odbrane da su sarajevske vlasti i Armija BiH napadali vlastite civile kako bi “ocrnili” srpske snage u propagandne svrhe.

Ona je danas, petog dana svjedočenja, posvjedočila kako je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995. godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija.

Subotićeva je istakla da se radilo o statičnoj eksploziji, a ne ispaljenom projektilu i dodala da je istraga Markala urađena neprofesionalno, a pronađeni stabilizatori granata premiještani su na mjestu uviđaja.

Subotićeva je kao vještak odbrane obradila u svojoj analizi više napada na Sarajlije za koje je, takođe, zaključila da se radilo o podmetnutim eksplozijama, budući da prema njezinim nalazima pronađenih ostataka – projektili nisu ispaljeni.

“Svih 10 projektila smo analizirali i konstatovali da nijedan nije za sobom ostavio tragove koji bi se mogli smatrati djelovanjem projektila, osim u Ulici Safeta Hadžića 52 koji je udario fasadu. Došao je iz rikošea od zgrade televizije”, izjavila je svjedok.

Ona je potvrdila da je zgrada televizije (Studio C) bila legitimni vojni cilj VRS budući da se u njoj nalazila komanda 1. korpusa Armije BiH, a civilna zgrada u Ulici Safeta Hadžića bila je slučajno pogođena.

Takođe, ona je navela da je u Ulici Cetinjska 12 (današnja Geteova) avio-bomba slučajno pogodila 9. sprat solitera budući da je u blizini bila fabrika oružja koja je, takođe, bila vojni cilj.

Subotićeva će nastaviti iskaz i sutra, kada će je unakrsno ispitivati haško tužilaštvo.

(Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.