Vijesti 30.09.2015.

Vještak na suđenju Ratku Mladiću: Sarajevske vlasti napadale sopstvene civile da ocrne Srbe

ČITANJE: 1 minuta

Zorica-Subotic280915_334x223

Zorica Subotić, balistički vještak odbrane na suđenju komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću izjavila je danas da je u Sarajevu tokom rata većina eksplozija bila podmetnuta, potvrđujući tezu odbrane da su sarajevske vlasti i Armija BiH napadali vlastite civile kako bi “ocrnili” srpske snage u propagandne svrhe.

Ona je danas, petog dana svjedočenja, posvjedočila kako je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995. godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija.

Subotićeva je istakla da se radilo o statičnoj eksploziji, a ne ispaljenom projektilu i dodala da je istraga Markala urađena neprofesionalno, a pronađeni stabilizatori granata premiještani su na mjestu uviđaja.

Subotićeva je kao vještak odbrane obradila u svojoj analizi više napada na Sarajlije za koje je, takođe, zaključila da se radilo o podmetnutim eksplozijama, budući da prema njezinim nalazima pronađenih ostataka – projektili nisu ispaljeni.

“Svih 10 projektila smo analizirali i konstatovali da nijedan nije za sobom ostavio tragove koji bi se mogli smatrati djelovanjem projektila, osim u Ulici Safeta Hadžića 52 koji je udario fasadu. Došao je iz rikošea od zgrade televizije”, izjavila je svjedok.

Ona je potvrdila da je zgrada televizije (Studio C) bila legitimni vojni cilj VRS budući da se u njoj nalazila komanda 1. korpusa Armije BiH, a civilna zgrada u Ulici Safeta Hadžića bila je slučajno pogođena.

Takođe, ona je navela da je u Ulici Cetinjska 12 (današnja Geteova) avio-bomba slučajno pogodila 9. sprat solitera budući da je u blizini bila fabrika oružja koja je, takođe, bila vojni cilj.

Subotićeva će nastaviti iskaz i sutra, kada će je unakrsno ispitivati haško tužilaštvo.

(Agencije)