Vještak na suđenju Ratku Mladiću: Sarajevske vlasti napadale sopstvene civile da ocrne Srbe

Zorica-Subotic280915_334x223

Zorica Subotić, balistički vještak odbrane na suđenju komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću izjavila je danas da je u Sarajevu tokom rata većina eksplozija bila podmetnuta, potvrđujući tezu odbrane da su sarajevske vlasti i Armija BiH napadali vlastite civile kako bi “ocrnili” srpske snage u propagandne svrhe.

Ona je danas, petog dana svjedočenja, posvjedočila kako je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995. godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija.

Subotićeva je istakla da se radilo o statičnoj eksploziji, a ne ispaljenom projektilu i dodala da je istraga Markala urađena neprofesionalno, a pronađeni stabilizatori granata premiještani su na mjestu uviđaja.

Subotićeva je kao vještak odbrane obradila u svojoj analizi više napada na Sarajlije za koje je, takođe, zaključila da se radilo o podmetnutim eksplozijama, budući da prema njezinim nalazima pronađenih ostataka – projektili nisu ispaljeni.

“Svih 10 projektila smo analizirali i konstatovali da nijedan nije za sobom ostavio tragove koji bi se mogli smatrati djelovanjem projektila, osim u Ulici Safeta Hadžića 52 koji je udario fasadu. Došao je iz rikošea od zgrade televizije”, izjavila je svjedok.

Ona je potvrdila da je zgrada televizije (Studio C) bila legitimni vojni cilj VRS budući da se u njoj nalazila komanda 1. korpusa Armije BiH, a civilna zgrada u Ulici Safeta Hadžića bila je slučajno pogođena.

Takođe, ona je navela da je u Ulici Cetinjska 12 (današnja Geteova) avio-bomba slučajno pogodila 9. sprat solitera budući da je u blizini bila fabrika oružja koja je, takođe, bila vojni cilj.

Subotićeva će nastaviti iskaz i sutra, kada će je unakrsno ispitivati haško tužilaštvo.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u