Vijesti 17.12.2020.

VJEŠTAK: Vozila snimljena kamerama odgovaraju oduzetim od optuženih za ubistvo Slaviše Krunića

ČITANJE: 3 minute

Crvena “opel korsa” i “golf 7” koji se vide na pojedinim snimcima video nadzora prikupljenim tokom istrage ubistva Slaviše Krunića (48) iz Banjaluke i njegovog pratioca Žarka Pavlovića, odgovaraju automobilima koja su u ovom slučaju prema dokumentaciji Tužilaštva oduzeta od pojedinih optuženih.

Utvrdio je ovo vještak za analizu video materijala i fotografija Gregor Kovač iz Slovenije koji je istakao da nijedan snimak nije zabilježio registarske tablice, niti se na njima mogao raspoznati vozač.

U ovom slučaju optuženi su Benedi Đukanović (42), Emilio Baldo (53) i nekadašnji radnik „Sektora Sekjuritija” Rodoljub Gajić. Osim za ubistva terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koga su ranili kobne večeri.

Republičko tužilaštvo tvrdi da je “golf 7” vozio Đukanović, a crvenu “korsu” ubijeni napadač Željko Kovačević.

Vještak Kovač je pojasnio da je u svojoj analizi poredio fotografije oduzetih automobila koje je dobio od Tužilaštva i sporne snimake video nazora. Naglasio je da su snimci koje je dobio originalni i da na njima nije ništa manipulisano.

– Vidne su očite jednakosti oduzete crvene “opel korse” i vozila snimljenog kamerama objekata “Ruskinja” i “Blamako”. “Golf” koje su snimile kamere pekare “Malta” i objektu “Ruskinja” podudara se sa fotografijom oduzetog automobila kojeg sam dobio od Tužilaštva – pojasnio je Kovač.

Istakao je da bi vještačenje bilo mnogo preciznije da su dostavljeni snimci bili kvalitetniji.

– Nesporno je da je neko vozio automobile na snimcima koje sam vještačio, ali ne mogu potvrditi da li se radilo o muškoj ili ženskoj osobi. Nije bilo moguće utvrditi ni registracije na automobilima koje su snimile kamere – naveo je vještak iz Slovenije.

Advokat optuženog Đukanovića pitala je vještaka koji mu je nesporni snimak bijelog “golfa” dostavljen na vještačenje.

– Tužilaštvo mi je dostavilo fotografiju tog automobila-rekao je Kovač.

Pomenuti “golf”, za koga Tužilaštvo tvrdi da je vozio Đukanović, pronađen je više od godinu nakon ubistva Krunića i Pavlovića u junu ove godine.

Advokat Dragan Stupar pitao je vještaka Kovača kako je utvrdio da su mu dostavljeni originalni snimci s kamera video nadzora.

– Materijal Vam je dostavljen na kompakt diskovima, kako ste utvrdili da su to baš ti snimci s hard diskova video nadzora – pitao je Stupar.

Vještak Kovač je istakao da radi na osnovu poverenja u pravosudne institucije i policiju.

– Ako vi mislite da je neko manipulisao snimcima, podnesite krivičnu prijavu – zaključio je veštak Kovač.

U nastavku suđenja optuženima zakazanom za 12. januar naredne godine, Republičko javno tužilaštvo saslušaće veštaka MUP Republike Srpske koji je analizirao pozive optuženog Rodoljuba Gajića.

Krunić i Pavlović ubijeni su lani 22. aprila u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača.

Optužnica

Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje ubistva jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga. Ubistvo su, prema optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić. Baldo je, bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu.

(Glas Srpske)