Vijesti 16.12.2020.

VLADA FBiH NIJE UPLATILA SREDSTVA: Moguće da BiH ostane bez vakcina

ČITANJE: 1 minuta

Postoji realna opasnost da BiH ostane bez dvije trećine predviđenih vakcina protiv virusa korona od predviđenih oko 1.200.000, jer Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava do roka koji je istekao juče.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici upoznat o problemu uplate sredstava za nabavku vakcine protiv kovida 19 i izrazio zabrinutost jer sredstva nisu uplaćena na vrijeme.

Takođe, ukazano je na činjenicu da BiH može vrlo lako ostati bez prvih količina vakcina koje će biti najpotrebnije, te je Savjet ministara izrazio zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za BiH, ali i zastoj u njihovoj isporuci.

Savjet ministara pozvao je Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom na to da su svoje finansijske obaveze u predviđenom roku završile vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Savjet ministara je još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv kovida 19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

(Srna)

Oznake: vakcina