Region 04.01.2021.

Vlada Hrvatske proglasila katastrofu

ČITANJE: 2 minute

Na početku današnje sjednice Vlade Hrvatske, premijer Andrej Plenković proglasio je katastrofu i naglasio da niko neće ostati sam u ovoj teškoj situaciji koja je zadesila zemlju.

Usvojen je i dnevni red. Vlada je minutom ćutanja odala počast za osmoro mladih koji su pre nekoliko dana izgubili živote kraj Posušja u BiH.

“Danas imamo tačke uglavnom vezane za saniranje posljedica potresa. Danas je tačno nedjelju dana od prvog potresa, a šest dana od razornog potresa 6.2 u kojem je sedam ljudi izgubilo život. Ovaj zemljotres je prouzrokovaao ogromnu štetu na velikom području. Danas ćemo izvestiti javnost što je do sada preduzeto u pomoći unesrećenima i sanaciji. Povređeno je 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest je otpušteno. Povrijeđena su i četiri vatrogasca, a jedan volonter je poginuo prilikom pomaganja. U subotu je bio i dan žalosti, a još jednom izražavam saučešće porodicama. Prema podacima Seizmološke službe, tlo se i dalje trese, zabilježen je veliki broj manjih ili srednje jakih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu ali i dalje treba da budemo na oprezu. Vlada je reagovala brzo, bili smo na terenu odmah u 10 sati u Petrinji, bio je i predsjednik i niz ministara. Bili smo i u Sisku. U utorak smo opet bili tamo, a 16 od 18 članova Vlade već je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje članova će ići sutra”, rekao je Plenković.

On je naglasio da niko neće ostati sam u ovoj teškoj situaciji.

“Mi smo uz građane Petrinje i biće još potpore i podrške tom gradu. Učinili smo mnogo u području zdravstva. Dvije bolnice su praktično evakuisane, a pacijenti zbrinuti. Ministar Beroš je rekao da je dio zgrada u bolnici u Sisku ipak takav da se u njima može boraviti pa će moći da primi više od 50 pacijenata koliko se procjenjivalo u prvim danima. Hvala i brojnim građanima koji su uplatili sredstva da se u ovoj situaciji pomogne ljudima. Prvi odaziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je trenutno suočena s dve krize, covid-19 i potresi, mi smo odlučili danas da proglasimo katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Biće uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat. Pokazaćemo da imamo snage da se nosimo s posljedicama ove krize i otvorimo perspektivu za normalizaciju života i obnovu” rekao je Plenković.

(Jutarnji list)

Oznake: Hrvatska