Vijesti 10.02.2017.

Vlada i grad o “Toplani” bez dogovora

ČITANJE: 1 minuta

Konkretno rješenje za banjalučku Toplanu nije iznjedrio ni jučerašnji sastanak u Vladi. Gradonačelnik Igor Radojičić, nekolicinu ministara inforamisao je o stanju u ovom preduzeću ali i predstavio rješenja koja su i odbornici blagoslovili. Kaže da do kraja ove sezone očekuje konkretne poteze i podršku Vlade RS.

“Imali smo dosta teške razgovore. kad je riječ o Toplani jedna stvar je završetak ove sezone i dosta dugova koje imaju budžetski i fondovski korisnici. Toplana je slala opomene i sa nešto više od šest miliona koliko imaju javne ustanove koje su na budžetu RS ili FZO, kada bi se samo dio toga izmirio mi bismo mogli završiti sezonu. Nismo juče uspjeli oko toga napraviti neki progres”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“Razgovarali smo sa FZO, sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i dogovorili se da FZO i mi iznađemo bilo kakva sredstva, od nas uz puno razumijevanje gradonačelnika, ne očekuje se da uplatimo pun iznos”, istakao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

I za sljedeće sezone sudbina Toplane zavisi od Vlade u dva scenarija. Prvi je da, ukoliko dođe do izgradnje novog postrojenja na drvnu sječku, već sada treba biti odobren kontigent potrebne sirovine. Drugi slučaj je promjena pravilnika o tarifnom sistemu kojim je regulisana naplata potrošnje toplotne energije.

“Mislim da možemo obezbjediti dovoljne količine tog materijala, nisam siguran da li možemo sve količine koje su potrebne za rad ove Toplane, imajjući u vidu koji je kapacitet Toplane. Grad Banja Luka će donositi odluke, Vlada će pratiti i podržati”, kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

 

(atv)