Vijesti 02.12.2021.

Vlada Mađarske donirala 66.000 evra za obnovu Saborne crkve u Mostaru

ČITANJE: 1 minuta

Državni sekretar za vjerska i nacionalna pitanja u kabinetu premijera Mađarske, Mikloš Šoltes, posjetio je u srijedu gradilište Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66 hiljada eura.

Prilikom susreta sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru Šoltes je kazao kako Mađarska ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i van Srbije, te istaknuo da Srbi u Mađarskoj kao nacionalna manjina, imaju crkve, škole, kulturne institucije, koje podržavaju.

Tom prilikom je naglasio da je Mađarima jako važan mir na Balkanu i da im je zbog toga važno da imaju dobre odnose sa svim narodima na Balkanu.

Govoreći o donaciji sredstva za obnovu Saborne crkve je kazao kako to nije dovoljno, ali da Mađarska želi učestvovati u obnovi te važne građevine.

Podsjetio je i kako je ta zemlja pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma “Dompes”, te da su prije 25 godina mađarski vojnici pomogli u obnovi Starog mosta u Mostaru.

Šoltes je najavio i da će pokrenuti inicijativu za saradnju srpske zajednice u Mađarskoj sa srpskom zajednicom u Mostaru na obrazovnom i kulturnom polju i naglasio da je, “ jako važno da sarađuju hrišćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere”.

Šoltes je sa saradnicima prisustvovao i osveštanju zgrade “Prosvjetine škole” u Mostaru koju su osveštali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Nebojša Radić, prenosi Kliks.

(SB)

Oznake: Viktor Orban