Vijesti 05.03.2016.

Vlada odlučila: Gerontološki centar “Slateks” biće likvidiran!

ČITANJE: 2 minute
slateks
Gerontološki centar „Slateks“ iz Slatine, po odluci Vlade RS, biće likvidiran, a za sobom ostavlja milionska dugovanja prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS i radnicima.

Vlada Republike Srpske donijela je u petak Odluku o prestanku rada Javne ustanove Gerontološki centar „Slateks“ i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da, nakon stupanja na snagu ove odluke, podnese prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka kod Okružnog privrednog suda Banjaluka nad ovom ustanovom.

Vlada RS uložila je milione KM u osnivanje „Slateksa“ koji je trebalo da služi za smještaj starijih osoba sa višim standardom, ali taj projekat očito nije uspio.

U Ministarstvu zdravlja navode da su razlozi za prestanak rada „Slateksa“ nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

-Zaposleni u Centru nisu u mogućnosti da svojim radom, baveći se djelatnošću za koju je registrovana ustanova, obezbijede uslove za nesmetano funkcionisanje ove ustanove socijalne zaštite. U ovoj ustanovi trenutno nema korisnika, a već duži vremenski period ne postoje uslovi za obavljanje djelatnosti na racionalan i ekonomičan način- rekli su u Ministarstvu zdravlja.

„Slateks“ dobio milionske kredite IRB-a

Gerontološki centar „Slateks“ je dobio dva kredita Investiciono – razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 6,9 miliona maraka.

Prvi kredit od 4,9 miliona maraka „Slateksu“ je odobren u aprilu 2011. godine sa rokom otplate od 180 mjeseci uz grejs period od 24 mjeseca.

Nedugo nakon toga IRB je „Slateksu“ odobrila i novi kredit od dva miliona KM i to, ovaj put, bez finansijskog posrednika. Taj kredit „Slateks“ je dobio krajem 2012. godine, sa rokom otplate od 120 mjeseci, uz grejs period od 24 mjeseca.

U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanje koliki su dugovi „Slateksa“ prema IRB-u i šta će biti sa njima.

-Nakon stupanja na snagu pomenute Odluke pitanja potraživanja radnika, imovine preduzeća i druga pitanja biće rješavani kroz likvidacioni postupak- naveli su u Ministarstvu zdravlja.

(Capital.ba)