Region 21.10.2020.

VLADA POZIVA GRAĐANE “DA SE UOZBILJE”: U Sloveniji zaražene još 1.503 osobe

ČITANJE: 2 minute

U Sloveniji je, zbog pogoršane situacije sa virusom korona, na snagu stupio policijski čas, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 časova ujutro, a slovenački premijer Janez Janša objavio je da je u posljednja 24 časa zaraženo još 1.503 lica i pozvao građane “da se uozbilje”.

Portparol slovenačke Vlade Jelko Kacin pozvao je građane da ostanu u kućama ako mogu.

“Mnogi od nas moraju ići na posao, posebno danas. Pazite na sebe i nazovite one kojima treba podrška i utjeha. Nema ih malo”, napisao je Kacin.

Policijski čas je na snagu stupio sinoć.

U Mariboru se sinoć na Glavnom trgu okupilo stotinjak građana koji su protestovali zbog uvođenja policijskog časa, te uzvikivali da je ova odluka protiv Ustava. Novo okupljanje zakazano je za večeras u 21.00 čas.

Od ponoći je druženje ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regija.

“Kao što je u proljetnoj epidemiji postojalo ograničenje za opštine, sada postoji ograničenje za regije”, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Slovenački zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je saopštio da su još dvije regije premašile granicu od 140 novih infekcija virusom korona na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana.

Danas, nakon objavljivanja u narodnim novinama, u ovim regijama – gorskoj i primorsko-unutrašnjoj, stupaju na snagu mjere propisane za “crvene regije”.

Vlada je odredila da čak i u “crvenim regijama” frizerski i kozmetički saloni mogu prihvatiti jednog klijenta na 20 metara kvadratnih.

Vlada je sinoć odlučila da su u kolektivnim sportovima dozvoljena takmičenja na najvišem nivou, a u pojedinačnim sportovima veliki domaći i međunarodni sportski događaji bez gledalaca.

Trening je sada dozvoljen sportistima olimpijske, svjetske, međunarodne i perspektivne klase, kao i profesionalnim sportistima starijim od 15 godina koji su upisani u registar Ministarstva.

(Srna)