Politika 12.12.2015.

Vlada predlaže budžet veći od tri milijarde

ČITANJE: 2 minute
Vlada
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedog budžeta Republike Srpske za narednu godinu, a uz uključivanje i kompletnog finansijskog plana Fonda penzijsko-invalidskog osiugranja iznosiće prvi put više od tri milijarde KM.

U Republici Srpskoj je, od naredne godine, planirana trezorska islata penzija pa će prihodi i rashodi od dopinosa biti dio republičkog budžeta, a ne Fonda PIO Republike Srpske.

– Budžetski okvir kretaće se od tri milijarde i 127 miliona KM – precizirao je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija ističući da je procjena da doprinosi za PIO iznose 779 miliona KM i dio su prihodovne strane budžeta Republike Srpske  za 2016.

– Znamo da Fond PIO Republike Srpske ima deficit zbog čega se kratkoročno zaduživao da bi bile isplaćene penzije i taj deficit je sada prešao na budžet Republike Srpske – naveo je on nakon posebne sjednice entitetske vlade.

Potvrdio je da sredstva za Glavnu službu za reviziju javnog sektora Republike Srpske neće biti predmet budžeta, već će to biti vlastita sredstva te institucije, čime se čuva i njena nezavisnost.

Tegeltija je dodao da je danas utvrđen i Prijedlog revidiranog Dokumenta okvirnog budžeta Srpske za period 2016-2018. godina.

Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2016. godine na zahtjev Vlade razmatraće se po hitnom postupku u republičkom parlamentu, a u izvršnoj vlasti tvrde da u tom dokumentu nema otvorenih pitanja zbog kojih bi reagovali socijalni partneri.

Ministar finansija Srpske podsjetio je da je nedavno održana javna rasprava o ovom dokumentu, koji, kako kaže, prvi put nakon 2012. godine, ima podršku i Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

– Uvažili smo veliki broj prijedloga i sugestija koje su predložili socijalni partneri, a najveći izazov biće usvajanje akcionog plana za provođenje Ekonomske politike – rekao je Tegeltija ističući da je obaveza vlade da najmanje dva puta godišnje razmatra njegovu realizaciju.

(BN)

Oznake: Zoran Tegeltija