Politika 06.05.2020.

Vlada Republike Srpske uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

ČITANJE: 2 minute

Decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i efikasne mjere protiv pandemije virusa korona što dokazuje da ustavni poredak BiH funkcioniše i kada postoje duboke političke podjele, pa čak i u ovim najtežim okolnostima, piše u izvještaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

BiH pati od dubokih nacionalnih i političkih podjela, naročito zbog konstantnih pokušaja bošnjačkih stranaka, na čelu sa SDA, da podriju dejtonski sistem i vladaju bez saradnje sa partnerima iz reda Srba i Hrvata, navedeno je u 23. izvještaju.

“Sreća je što nivo BiH ima samo ograničene nadležnosti u pogledu reagovanja na pandemiju virusa korona, a da su te nadležnosti proširene negativne posljedice po zdravlje i blagostanje građana BiH bile bi, u najmanju ruku, katastrofalne”, stoji u izvještaju Vlade Republike Srpske.

Čim je 10. marta potvrđeno prvih 5 slučajeva kovida 19 u Srpskoj zatvorene su škole, a javna okupljanja su zabranjena. Prema Ustavu zdravstvo je u nadležnosti entiteta, pa je Republika Srpska umjesto da čeka sporu reakciju na nivou BiH, brzo odgovorila na situaciju nastalu virusom korona i na moguće negativne ekonomske posljedice izazvane svjetskom pandemijom, piše u izvještaju.

“Mjere koje su dva entiteta uvela u odgovoru na virus korona razlikuju se, kao što se razlikuju reagovanja federalnih jedinica u svim drugim federativnim državama, ali te razlike samo pokazuju značaj autonomije entiteta i ističu koliko bi bilo teško – i, vjerovatno, koliko dugo bi trebalo – da se na nivou BiH postigne neophodan konsenzus o mjerama koje treba uvesti”, stoji u izvještaju.

Nivo BiH, sa ograničenim nadležnostima, učinio je svoj dio, uglavnom angažovanjem Oružanih snaga na pojačavanju kontrole i uvođenju karantina na granicama. Navedeno je da su, bez obzira na nastojanja određenih zvaničnika iz bošnjačkih stranaka da ovu krizu iskoriste u političke svrhe, nivo BiH i entiteti imali efikasnu saradnju.

(Atv)