Politika 27.09.2015.

Vlada RS: Čavić iznosi neistine o kreditiranju autoputa Banjaluka – Doboj

ČITANJE: 2 minute
Vlada RS

U osnovnim ugovorima za kredit za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj, u iznosu od 150 miliona evra, povećanje akciza bilo je definisano kao preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, dok je aneksima ugovora definisano kao uslov efektivnosti dodatnog zaduženja od 35 miliona evra, rečeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Kako navodi, u Ministarstu su ističući da je lider NDP-a Dragan Čavić na konferenciji za novinare iznio neistine u vezi sa procedurom za kreditno zaduženje i izgradnju autoputa, naveli da je prvobitna odluka o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje preduzeću “Autoputevi Republike Srpske” glasila na 150 miliona evra, a da je kasnije izvršena izmjena iznosa i cjelokupan iznos zaduženja sada iznosi 185 miliona evra.

U okviru odluke o davanju saglasnosti na izdavanje garancije, te odluke o njenoj izmjeni i dopuni, Narodna skupština ovlastila je ministra finansija da potpiše nekoliko ugovora.

Riječ je o Ugovoru o podršci zajmu između Srpske i EBRD-a, Supsidijarnom ugovoru o garanciji između BiH i Srpske, Ugovoru o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Srpske i preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, kao i anekse ovih ugovora koji su uslijedili sa povećanjem kreditnog zaduženja i pratećim povećanjem garancije, navode u Ministarstvu.

Iz Ministarstva poručuju da je Vlada Republike Srpske nastaviti da izvršava sve obaveze koje proizilaze iz ugovora sa međunarodnim finansijskim institucijama.

– Iako bi bilo pristojno da se gospodin Čavić izvini zbog neprimjernih optuživanja, mi to ne očekujemo, jer je sistem lažnih optužbi i diskvalifikacija postao uobičajeni način komuniciranja opozicije u Republici Srpskoj – kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu naglašavaju da nikada neće izaći izvan ustavom utvrđenih nadležnosti, te da će javnosti u Republici Srpskoj dostavljati samo tačne i provjerene informacije.

Čavić je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je Narodna skupština Republike Srpske 14. marta 2012. godine donijela odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju autoputa od Banjaluke do Prnjavora na način da Vlada izda garanciju Javnom preduzeću “Autoputevi” od 150 miliona evra.

– Time se Vlada obavezala da će ona preuzeti izmirenje duga ukoliko javno preduzeće ne bude isplaćivalo dug. U toj odluci ne postoji nijedna riječ kojom se Vlada obavezuje da pokreće inicijativu za izmjenu akcize odnosno visine naknade za putarinu – naveo je Čavić.

(Agencije)