Vijesti 04.04.2016.

Vlada RS na aparatima: Bankrot ili produženje agonije?

ČITANJE: 4 minute
bankrot
Budžet RS je i zvanično na koljenima! Rupe na sve strane, novac curi, a građani opet prvi ostali kratkih rukava.

Tako su mladi ostali bez subvencija za kredite, poljoprivrednici još na čekanju, borci bez primanja, a da je brod skoro pa potonuo, pokazuje podatak da nema ni para za parlamentarne stranke.

Dugovanja Vlade prema građanima su tolika da je pitanje hoće li se ovaj put pronaći kratkoročno rješenje, jer o dugoročnim više niko u vlasti i ne razmišlja.

Jedina slamka spasa, za sada, bio je kredit MMF-a, koji je trebalo da upumpa neophodne milione u budžet Republike Srpske, bez kojeg nam se smiješi bankrot za manje od mjesec dana.

Na dramatičan epilog, na koji su upozoravali mnogi stručnjaci već mjesecima, ukazali su juče i iz opozicije:

“Imamo i zvanične informacije iz Vlade Republike Srpske da postoje problemi da već kasne određene isplate i iz nekih relavantnih procjena međunarodnih finansijskih institucija, budžeti ne mogu izdržati duže od aprila mjeseca ovolika opterećenja bez kredita MMF-a”, rekla je Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a.

Iako se ovakve prognoze čine apokaliptičnim, one nisu nimalo nerealne, i pored toga što iz Vlade tvrde suprotno i pokušavaju da umire situaciju. Koliko smo stvarno zaglibili i da li će budžet moći da izdrži naredni period, odlučili smo da provjerimo sa stručnjacima iz oblasti ekonomije koji redovno prate stanje finansija RS.

Direktor centra za ekonomiju Miloš Todorović objašnjava da budžet RS neće još dugo izdržati usljed ovakvog načina vođenja finansijske politike, te da je samo pitanje dana kad će svi dugovi početi da dolaze na naplatu.

“Kad ste u poziciji da trošite više nego što imate, sigurno je da će doći vrijeme kad će takav način funkcionisanja morati da pukne. Konstantno gledamo kako Vlada RS ima veći odliv od priliva i kako se godinama zadužuje.U takvoj situaciji će, prije ili kasnije, doći do urušavanja finansijskog sistema. Sad je očigledno da će Vlada zbog enormnog zaduživanja uskoro doći u situaciju da ne može da izvršava svoje obaveze zadovoljavajućom dinamikom, a kasnije će doći u situaciju da ne mogu uopšte da isplaćuju socijalna davanja, plate, penzije i sve ostalo”, rekao je Todorović za BUKU.

Prema njegovim riječima, ukoliko čak i dođe do novog aranžmana sa MMF-om, koji je na dugom štapu, ova agonija i neizvjesnost će se samo produžiti, bez bilo kakvog konkretnog rješenja.

“Mi moramo biti svjesni da je aranžman sa MMF-om upitan, kao i da on neće ništa promijeniti ili odnijeti problem sa sobom nakon što se upumpa novih 300 miliona. Jednostavno, mi samo odgađamo problem za nekog drugog, ali oni će kad-tad da nam se vrate. Samo što smo sad u situaciji da bi mogli izvisiti za novi kredit i da će račun za neodgovornu politiku uskoro biti ispostavljen svim građanima”, navodi Todorović.

Da je trenutna situacija u budžetu Vlade RS i te kako zabrinjavajuća, i da se “vreći sa novcem vidi dno”, tvrdi i ekonomista Slaviša Raković. On navodi da bi nas kompletna novčana neusklađenost finansijske politike mogla dovesti ubrzo do kolapsa, te da prognoze nisu nimalo svijetle.

“Predviđanja da bi budžet mogao da se uruši do kraja aprila nisu nimalo čudna. To je nešto što se dešava i što se zataškavalo godinama. Konstantno preuzimanje obaveza koje se ne mogu servisirati dovelo nas je u položaj da smo stalno zavisni od novih kredita. Zato sad, ako ne bude ugovoren aranžman sa MMF-om, teško da budžet može izdržati potrebe svih budžetskih korisnika”, navodi Raković i dodaje da je Vlada RS, uprkos dobroj naplati poreza, uspjela da se dovede u situaciju da nema za isplatu socijalnih davanja ili podsticaja.

“Ipak, nenadani troškovi, poput zgrade u Istočnom Sarajevu u koju je iskeširano 26 miliona KM, i sličnih nepromišljenih ulaganja, koja nisu predviđena budžetom, sad smo tu gdje jesmo. Da će biti nemoguće izvući se bez ogromnih rezova, za koje je teško očekivati da će Vlada posegnuti u izbornoj godini, pokazuje i podatak da su trezorski zapisi na maksimumu. Bojim se da, ako se ovako nastavi, teško će nam pomoći i tih 300 miliona od MMF-a, jer ni oni nisu vječni”, kazao je Raković za BUKU.

Da upozorenja stručnjaka nisu samo prazna priča, najbolje znaju mnogobrojni građani koji već ispaštaju zbog neodgovornog upravljanja državnim parama i dugogodišnje neproduktivne finansijske politike. Iste one politike koja nas je i dovela u stanje totalne propasti, samo što još uvijek čekamo da neko skupi hrabrosti pa da je ozvaniči.

A kad se jednom otvori rupa ispod nas, dugo će nam trebati da ponovo isplivamo na površinu.

(Buka)