Vijesti 04.05.2017.

Vlada RS odobrila upis 5.705 studenata

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske odobrila je danas upis 5.705 redovnih i vanrednih studenta u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/18. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.

Odobren je upis 3.060 studenata na Univerzitetu u Banjaluci, 2.305 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te 270 studenata na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i 70 studenata prvog ciklusa studija na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Vlada Srpske odobrila je upis 2.169 redovnih i vanrednih studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija, od kojih 1.457 na Univerzitetu u Banjaluci i 712 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Odlukom je propisano da će za studente koji upišu deficitarne studijske programe iz oblasti matematike i fizike biti obezbijeđena finansijska pomoć.

Na današnjoj sjednici odobren je upis 223 redovna studenata u prvu godinu trećeg ciklusa studija u akademskoj 2017/18. godini na javnim univerzitetima, od kojih 160 na Univerzitetu u Banjaluci i 63 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prihvaćena je i informacija o rješavanju pitanja trajnog smještaja prijedorskog Okružnog suda, Okružnog privrednog suda i Okružnog javnog tužilaštva, kao i rekonstrukcije zgrade Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici.

Vlada Srpske je saglasna da se u Budžetu Republike Srpske za 2017. godinu za kupovinu objekta za smještaj pravosudnih institucija u Prijedoru izdvoji četiri miliona KM, a za rekonstrukciju zgrade Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici 500.000 KM.

Na sjednici je prihvaćena informacija o aktivnostima u vezi sa početkom rada Osnovnog suda u Modriči – Odjeljenje u Šamcu, a ministar pravde je zadužen da potpiše sporazum o saradnji i regulisanju obaveza između Opštine Šamac i resornog ministarstva.

(Glas Srpske)