Vijesti 15.10.2021.

Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv Zolaka

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

U prijavi se, između ostalog, navodi da prijavljeni Aleksandar Zolak, već duži vremenski period počev od 24. septembra 2021. godine u kontinuitetu koristi svaku priliku uključujući medijski nastup na teritoriji Republike Srpske i BiH kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.

U prijavi se ističe da je Zolak iznosio neistine.

– Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Srpske i bolnici u Prijedoru, a da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini – saopšteno je iz Vlade Srpske.

(E.M)