Vijesti 25.09.2022.

Vlada RS predložiće novi Zakon o nepokretnoj imovini

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH donio politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage, saopšteno je danas iz Vlade.

S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija Srpske, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini , ističe se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske osuđuje odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, te ocjenjuje da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.

Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostaće imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Srpske da bude vlasnik svoje imovine , se u saopštenju.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske”, jer je to, kako navodi, “nadležnost BiH”.

(Z.M)