Vijesti 28.03.2016.

Vlada RS: Preduzete sve radnje za pronalaženje Gorana Suvare

ČITANJE: 2 minute

goran suvara

Pravosudni organi Republike Srpske preduzeli su sve radnje na pronalaženju Gorana Suvare, koji je optužen za pet krivičnih djela, te pravosnažno osuđen za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, rečeno je u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Reagujući na informacije u medijima da je Ministarstvo pravde Srpske obavezno da traži izručenje Suvare nadležnim organima Republike Srpske, u resornom ministarstvu kažu da u ovoj fazi postupka “nemaju tražene nadležnosti”.

“Nakon što nadležne policijske agencije u BiH utvrde i dostave nadležnom sudu tačnu adresu boravišta imenovanog, nadležni sud se obraća zahtjevom za njegovo izručenje Ministarstvu pravde Srpske, koje je dužno da postupi u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

U ovom i svim drugim slučajevima, Ministarstvo pravde Republike Srpske uvijek postupa isključivo prema pozitivnim propisima.

Iz Ministarstva pravde Srpske podsjećaju da je Okružni sud u Banjaluci, rješenjem od 8. maja 2014. godine odredio pritvor Suvari, radi obezbjeđenja i prisustva optuženog na glavnom pretresu.

Suvari je određen pritvor zbog pet krivičnih djela, teški slučaj razbojničke krađe i razbojništva u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Odmah po prijemu, 8. maja 2014. godine, sudska policija postupila je prema naredbi, kojom je traženo lišenje slobode optuženog Gorana Suvare.

“Na navedenoj adresi traženo lice nije pronađeno, a operativnim radom na terenu nije se moglo doći do informacija gdje se imenovani nalazi kako bi bio sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka”, navode iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde podsjećaju da se prema naredbi Okružnog suda u Banjaluci ponovo postupilo 9. maja 2014. godine, kada je sudska policija izašla na teren, te nakon prikupljenih operativnih saznanja tražila Suvaru, ali ga nije pronašla.

Nakon rada na osnovu ove naredbe za oba dana sačinjena je službena zabilješka sa prijedlogom da se za Suvarom raspiše potjernica, što je i učinjeno.

Okružni sud u Banjaluci raspisao je međunarodnu i centralnu potjernicu 14. maja 2015. godine.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je 22. maja 2014. godine obavijestilo Okružni sud u Banjaluci da su postupili prema narebi i da su raspisali međunarodnu potjernicu porotiv Gorana Suvare.

Osnovni sud u Banjaluci izdao je 2. decembra 2015. godine naredbu za raspisivanje centralne potjernice, kojom se traži sprovođenje Suvare u Kazneno-popravni zavod Banjaluka, s obzirom na to da ga je ovaj sud 30. aprila 2013. godine pravosnažno osudio na novčanu kaznu od 3.000 KM radi počinjenog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci od 30. januara 2015. godine, Suvari je novčana kazna od 3.000 KM, koju nije platio, zamijenjena u kaznu zatvora od 30 dana, navode u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

(Agencije)