Vijesti 10.12.2015.

Vlada RS prekida svaku saradnju sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH

ČITANJE: 2 minute
vlada rs
Vlada RS donijela je odluku o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) zbog hapšenja koja su danas provedena na području Novog Grada!

– Vlada Srpske je ocijenila da postupanje SIPA u Novom Gradu predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje i protivustavni postupak- izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sjednici Vlade Srpske zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila Sipa dovodi u sumnju povjerenje u MUP Srpske, koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

– Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi je izuzme- istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je konstatovala da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, te imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Srpske prekidaju saradnju sa tim institucijama.

Lukač je istakao i da je Vlada naredila MUP-u Srpske da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Srpske.

– Vlada Srpske i dalje ostaje opredjeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti-  rekao je Lukač.

On je dodao da je zatraženo od Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske da razmotri informaciju i vladine zaključke i da zauzme stavove i podnese izvještaj Narodnoj skupštini.

Lukač je rekao i da je od Narodne skupštine zatraženo zakazivanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatrana informacija i zaključci koje je zauzela Vlada.

(Agencije)

Oznake: Dragan Lukač