Politika 25.03.2016.

Vlada RS: Presuda Karadžiću politički motivisana

ČITANJE: 2 minute
vlada rs

Vlada Republike Srpske konstatovala je danas da je prvostepena presuda Haškog tribunala protiv bivšeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića primarno politički utemeljena i motivisana, te da ne doprinosi pomirenju i jačanju povjerenja naroda i građana na prostoru bivše Jugoslavije.
Na posebnoj sjednici Vlade u Banjaluci istaknuto je da je navedena presuda protiv pojedinca, a ne kolektiviteta, te se rezolutno odbacuje bilo kakva mogućnost njene zloupotrebe u smislu osporavanja ili dovođenja u pitanje Srpske i njenih institucija, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske će, u granicama ustavnih i zakonskih ovlaštenja i mogućnosti, pružiti svu neophodnu pomoć timu odbrane u procesu pripreme i realizacije žalbenog postupka.

“Obavezuje se Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da u punom kapacitetu sarađuje sa timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti korištene u žalbenom postupku”, dodaje se u saopštenju.

Od svih nadležnih organa očekuje se da navodi sudskog vijeća Haškog tribunala, prema kojima su muslimanske snage tokom građanskog rata u BiH vršile napade na područja koja su same kontrolisale da bi privukle pažnju međunarodnog faktora, budu u potpunosti istraženi i dokumentovani, te da odgovorni u ovom smislu budu procesuirani.

Vlada Republike Srpske poziva sve političke aktere u BiH da izjavama i postupcima ne doprinose daljoj politizaciji prvostepene presude i daljem produbljenju nepovjerenja naroda i građana u BiH.

“Pozivamo građane Republike Srpske na dostajanstvo, te da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili narušeni javni red i mir u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske još jednom potvrđuje stav da sva lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost, za koja postoji sumnja da su na bilo koji način učestvovala u izvršenju bilo kog krivičnog djela, a posebno krivičnog djela ratnog zločina tokom građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije, trebaju biti procesuirana pred nadležnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima.

(Agencije)