Politika 04.05.2018.

VLADA RS Pripremljen izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

ČITANJE: 4 minute

Vlada Republike Srpske pripremila je za Savjet bezbjednosti UN izvještaj Srpske za period od novembra prošle do aprila ove godine u kojem se navodi da moraju biti osuđene prijetnje bošnjačkih političkih lidera nasiljem i oružanom agresijom, kao i da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH jer želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.

U prvom dijelu izvještaja, koji u ime Republike Srpske podnosi predsjednik Republike generalnom sekretaru i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti UN, naglašava se stav da Dejtonski mirovni sporazum mora biti sproveden u izvornom obliku, što se odnosi i na političku strukturu predviđenu Ustavom BiH.

“Sporazumom je postavljena dugotrajna struktura održivog političkog sistema u BiH. Prijetnje nasiljem i oružanom agresijom od bošnjačkih političkih lidera kao odgovor na politička neslaganja podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti osuđene. Uprkos ovim prijetnjama, Republika Srpska je opredijeljena za rješavanje sporova mirnim i ustavnim sredstvima”, navodi se u izvještaju.

U drugom dijelu izvještaja objašnjava se da su potpuno lažni politički motivisani navodi skorijeg datuma da se Republika Srpska militarizuje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Nedavna nabavka pušaka za policiju Republike Srpske, neophodna za modernizaciju, bila je u potpunosti transparentna i realizovana uz dozvolu svih relevantnih agencija na nivou BiH. Slična nabavka izvršena je u Federaciji BiH bez ijedne kritike”, istaknuto je u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da Republika Srpska ima prijateljske odnose sa Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države, te da vlasti Republike Srpske nisu povezane ni sa jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rješavanja neslaganja.

U trećem dijelu izvještaja naglašava se da građani BiH moraju imati mogućnost da biraju svoje lidere bez uplitanja stranih država.

“Prema izvještajima američke vlade, SAD intenziviraju svoja dugogodišnja nastojanja da utiču na izbore u BiH posredstvom finansiranja medija. SAD treba da u potpunosti objelodane sredstva koja su dale medijima u BiH i prestanu da ta sredstva koriste s ciljem uticanja na izbore”, objašnjava se u izvještaju.

U četvrtom dijelu izvještaja govori se o nastojanjima vodeće bošnjačke stranke SDA da opstruiše izvršenje važnih sudskih odluka koje su od presudnog značaja za izbore.

U tekstu se objašnjava da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH zato što želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.

“Neophodno je da BiH donese zakon koji je nužan za izvršenje odluke i tako izbjegne ustavnu krizu. Eventualni pokušaj visokog predstavnika da ovo pitanje riješi odlukom ne bi bio ni zakonit, niti mudar”, dodaje se u tekstu.

U petom dijelu izvještaja govori se o prijetnji od džihadističkog terorizma u BiH, koja raste sa povratkom boraca sa ratišta na Bliskom istoku u BiH, koja ostaje sigurno utočište za radikalne islamiste.

U izvještaju se naglašava da BiH obezbjeđuje takvo utočište još od kada je SDA pozvala mudžahedine u BiH tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

“Politike BiH i nerad bezbjednosnog aparata BiH takođe su pomogli da se zemlja pretvori u utočište džihadista. Isto tako, povećano je i finansiranje i prisustvo vehabizma u BiH. Sve veća prijetnja od džihadističkog terorizma u BiH izaziva ne samo bojazan građana Republike Srpske, nego i država članica Evropske unije”, istaknuto je u tekstu.

U šestom dijelu izvještaja ističe se čvrsta podrška Republike Srpske evropskim integracijama BiH, te se navodi da Srpska izražava zadovoljstvo što se mehanizam koordinacije za evropske integracije pokazao kao djelotvoran uprkos tome što su se njegovom uvođenju protivili bošnjački politički lideri.

“Republika Srpska realizuje Reformsku agendu za evropske integracije i sprovodi druge reforme s ciljem promovisanja ekonomskog rasta. Jedna od reformi potrebnih da bi BiH postala zemlja sa punim suverenitetom i članica EU je zamjena stranih sudija Ustavnog suda BiH državljanima BiH, što podržava ne samo Republika Srpska, nego i hrvatski politički lideri u BiH”, dodaje se u 19. izvještaju u kojem Srpska izražava svoja viđenja o pitanjima u BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stavova članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U sedmom dijelu izvještaja Republika Srpska traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski mirovni sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i tako što će zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika.

(Srna)