Politika 06.04.2016.

Vlada RS protiv ukidanja bijelog hljeba

ČITANJE: 2 minute
vlada
Ukidanju “bijelog hljeba” usprotivila se Vlada Republike Srpske. Iako su inicijativu Napredne Srpske prihvatili svi poslanici čime je Nacrt o izmjenama Zakona o radnim odnosima u državnim organima uvršten na dnevni red, Vlada smatra da još nije vrijeme za ukidanje privilegija.

U obrazloženju koje su poslali u Narodnu Skupštinu, poručuju da su te obaveze preuzete Reformskom agendom.

-Mi smatramo da je to signal koji ukazuje da će oni tu vrstu prijedloga osporiti i kao što smo sumnjali i smatramo da su deklarativne izjave čista demagogija sad ćemo ih dovesti pred svršen čin da glasaju o tome- rekao je Adam Šukalo, šef poslanika Napredne Srpske.

-Bez naših glasova, prijedloga ne bi bilo ni na dnevnom redu- poručuju poslanici vladajućeg SNSD-a. Iako mišljenje Vlade nije obavezujuće, očigledno da i oni traže izlaznu taktiku.

-Radi se o nacrtu i bio ili ne bio usvojen neće proizvesti nikakve posljedice, zakon treba da dođe u prijedlogu, kad dođe u prijedlogu onda ćemo odlučivati- naveo je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović u Narodnu skupštinu danas nije došla, što je opozicija naročito zamjerila. Zato ministar industrije i energetike Petar Đokić nije protiv ukidanja privilegija funkcionerima kojima istekne mandat, ali tvrdi da se pitanje bijelog hljeba pretvorilo u politički obračun.

-Republika Srpska je i do danas to pitanje regulisala na krajnje korektan način i nemam ništa protiv da se to ukine, a da se samo oni koji nemaju posao, mogu to da koriste neko vrijeme- mišljenje je Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva RS.

Privilegije koje poslanicima i funkcionerima šest mjeseci po isteku mandata omogućavaju primanja u visini plata koje su imali, u Parlamenta BiH ukinute su krajem februara. Na potezu je najviše zakonodavno tijelo Srpske. Samo u prošlom mandatu na ukupno 28 poslanika koji su punu platu primali pola godine po isteku mandatu potrošeno je 370.000 maraka.

(ATV)