Vijesti 11.02.2016.

Vlada RS: Staviti van snage usvojene odluke o mehanizmu koordinacije

ČITANJE: 2 minute
vlada rs
Vlada Republike Srpske (RS) zahtijeva od Savjeta ministara da Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, usvojenu 26. januara 2016. godine stavi van snage, saopšteno je iz Vlade RS.

Traže i da se kroz pregovarački proces, u kome bi učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, utvrđeni sistem koordinacije iz 2013. godine u najkraćem mogućem roku tehnički i terminološki prilagodi stupanju na snagu „Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te BiH, s druge strane“.

-Vlada RS ne prihvata Odluku iz tačke 1. Zaključka, jer se njom, umjesto dogovorenog tehničkog i terminološkog prilagođavanja Odluke o sistemu koordinacije iz 2013. godine činjenici da je 1. juna 2015. godine na snagu stupio „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te BiH, s druge“, vrše suštinske izmjene u dogovorenoj strukturi sistema koordinacije, tijelima koja su njim obuhvaćena, njihovom sastavu, načinu imenovanja njihovih članova, te po pitanju njihovog predsjedavanja- piše u saopštenju Vlade RS.

Kategorički osuđuje, kako se navodi, način na koji je Savjet ministara BiH usvojio Prijedlog odluke o sistemu koordinacije u procesu evropskih integracija u BiH 26. januara 2016. godine, „dovodeći u zabludu predstavnike entitetskih institucija, javnost u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice i, posebno, Evropske unije“.

-Vlada smatra da je djelovanjem Savjeta ministara BiH, navedenim u tački 3. Zaključka, pričinjena ozbiljna šteta ne samo Republici Srpskoj, već i cijeloj BiH i njenom daljem napretku u procesu približavanja Evropskoj uniji – dodaje se u saopštenju.

Još jednom ističući svoju punu podršku stvaranju svih neophodnih, objektivnih pretpostavki za dalje kretanje BiH u procesu evropskih integracija, Vlada RS smatra da je neophodno da se o spornom djelovanju Savjeta ministara BiH, kao i o Odluci o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara BiH usvojio 26. januara 2016. godine, izjasni Narodna skupština Republike Srpske.

-Obavezuju se svi predstavnici Vlade RS i drugih republičkih organa uprave da ne učestvuju u aktivnostima vezanim za realizaciju Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara BiH usvojio 26. januara 2016. godine, dok se Narodna skupština RS ne odredi po pitanjima iz tačke 6. Zaključka- piše u saopštenju Vlade RS.

(NN)