Politika 29.10.2020.

VLADA RS U IZVJEŠTAJU SB UN: SDA osporava Dejtonski sporazum pozivima na tzv. građansku BiH

ČITANJE: 2 minute

SDA, najveća bošnjačka stranka u BiH, osporava Dejtonski sporazum i ne prihvata dejtonski kompromis, stoji u najnovijem izvještaju Vlade RS Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je danas iz Vlade RS.

“SDA često demonstrira svoje odbijanje Dejtona, između ostalog i u svojoj deklaraciji iz septembra 2019. godine u kojoj otvoreno poziva na ukidanje dejtonske strukture BiH. Pozivi na takozvanu ‘građansku’ BiH u stvari su pozivi na državu kojom vladaju i kojom se vlada za najbrojniji konstitutivni narod u BiH”, navedeno je u izvještaju, koji je uputio Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, prenose iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Oni ističu da se 24. izvještaj odnosi na period maj – oktobar 2020. godine i u njemu, kako je istaknuto, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice, prenose Nezavisne.

“Naglašava se opredijeljenost RS za Dejtonski sporazum i potreba da druge zainteresovane strane pokažu istu opredijeljenost. Dejtonski sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma u istoriji, zbog koncepta Ustava BiH koji štiti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. BiH je često disfunkcionalna, ali osnovni razlog ne leži u Dejtonskom sporazumu, nego u odbijanju važnih aktera da ga prihvate i poštuju. BiH može biti potpuno uspješna samo ako se akteri u BiH i izvan nje budu pridržavali Dejtona”, istaknuto je.

U izvještaju se, kako ističu, govori i o potrebi da se lideri u BiH zalažu za regionalnu saradnju i pomirenje.

“Iako RS i njeni lideri rade na izgradnji mostova sa susjednim zemljama BiH, SDA i mnogi drugi elementi sarajevskog političkog establišmenta rade upravo suprotno”, naglašeno je. RS je, kako je istaknuto, naglašava svoju opredijeljenost za put BiH ka EU i ističe napredak ostvaren na polju evropskih integracija, ali, kako je naglašeno, dalje prisustvo visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ostaje prepreka evropskim integracijama.

Peto poglavlje, kako je saopšteno, govori o prilivu migranata u BiH koji, pored humanitarne krize, donosi prijetnju po bezbjednost BiH.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: SDA, UN, Vlada RS