Politika 07.07.2016.

Vlada RS usvojila Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj, kojim se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa za teritoriju Srpske.

Rezultati popisa biće objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Cilj donošenja ovog zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Program obrade podataka donijeće Republički zavod za statistiku Republike Srpske u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku prema Programu obrade podataka, a Program obrade podataka donosi Zavod nakon što Prijedlog programa prethodno razmotri i usaglasi Popisni biro Republike Srpske.

Programom obrade podataka uređuju se način obrade podataka i sadržaj obradnih tabela.

Agencija za statistiku BiH objavila je nedavno rezultate popisa koje ne priznaju institucije Republike Srpske, čiji su zvaničnici zbog toga najavili da će Srpska objaviti sopstvene rezultate popisa za teritoriju Republike.

(Agencije)